Пронађено злато које Кортес није успео да отме од Астека

Давне 1981. године један грађевински радник, који је копао рупу за темељ у Мексико Ситију, угледао је нешто што чудно сија. Нашао је златну полугу! Данас, скоро 40 година касније, стручњаци потврђују да је реч о изгубљеном предмету који је припадао украденом благу једног од владара древних Астека.

Дефинитивно је доказано да је полуга древно астечко благо, и да су је вероватно изгубили шпански конкистадори који су током „Тужне ноћи“ крали астечко благо.

Мексички национални институт за антропологију и историју недавно је полугу анализирао користећи специјализоване рендгенске зраке. 

Сматра се да се све одиграло у оквиру догађаја познатог као „Тужна ноћ“ 30. јуна 1520. године.

Шпански конкистадори су тада убили астечке свештенике и племиће и побегли са огромном количином украденог блага.

Током потере за Шпанцима, убијен је Моктецума, владар Астека, а Фернандо Кортес је „успео да се извуче“.

Тада је, претпоставља се, испала и пронађена златна полуга, која сада може бити један мали допринос великој историјској причи о колонијализацији и истраживачима који је реконструишу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво