Неандерталци су ишли на летовање у Шпанију

Нова истраживања сугеришу да су се неандерталци, како би избегли хладноћу, групно кретали ка југу Европе, ка Шпанији и да су тако имали веће шансе за опстанак.

Неандерталци су избегавали друге делове Европе током последњег леденог доба и тако стизали и до Гибралтара. 

Шпански научници су ту теорију засновали на открићу отиска стопала пронађеног у једном каменолому у Гибралтару. У питању је био отисак стопала неандерталца који је живео пре око 30 000 година.

У то време Европа је пролазила кроз последње ледено доба.

„Отисак стопала показује да је Пиринејско полуострво у то време било врста уточишта за ову врсту. Ту су настајала права сезонска насеља“, рекао је Хоакин Родригез Видал, професор геодинамике и палеонтологије на Универзитету Хуелва у Шпанији.

Неандерталци су изумрла врста за коју се сматра да је живела пре око 40 000 година.

Истраживачки тим открио је и низ отисака сисара које су такође путовале на југ да би избегле хладноћу, укључујући слонове, козе, бовиле и мачке.

Последњих година, а посебно током последње деценије, постаје све очигледније да су неандерталци потцењени, кажу стручњаци.

Осим што су се сналазили у мигрирању због климе и хране, организовали сезонска насеља, чини се вероватним да су неандерталци и сахрањивали своје мртве, имајући на уму концепт загробног живота.

Користили су украсе и накит, а бавили су се и уметношћу у пећинама.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво