Пољска: пословање у свемиру

Некада је био ограђено игралиште на коме су се играле владе и свемирске агенције, али, захваљујући напретку технологије, приступачним ценама и новом предузетничком духу, свемир је сада све више место за приватне предузетнике.

У Европској унији све је више прилике за мала предузећа чија је производња повезана с космичким истраживањима.

Пољско предузеће ПИАП, са седиштем у Варшави, основано је 2017. и бави се развојем напредних роботичких система и возила за истраживање планета, као што су мали теренци. Предузеће такође развија механичку руку која би се употребљавала у сателитским мисијама у орбити. Рад тог предузећа финансира се из фондова ЕУ Хоризонт 2020.

Удружење роботичара Европске уније пружа подршку која је од виталног значаја за предузеће. Подршка Удружења омогућава почетак развоја роботске руке за сервисирање сателита, али и повезивање са европским компанијама из аерокосмичког сектора.

То је само један мали део растуће европске свемирске економије, која већ запошљава близу 250.000 радника. Сматра се да је тај део економије од виталног значаја за стварање радних места у оквиру развоја високе технологије, и Европска комисија каже да је њен циљ да одржи и даље унапреди европско вођство у свемиру.

Зашто је свемир толико важан за Европу?

Томаш Хусак, шеф кабинета комесарке Елжбјете Бјењковске, каже:
„Ко би данас могао да замисли наше животе без сателитске навигације? Захваљујући томе, имамо веома прецизне податке који нам долазе из космоса. А Европа нуди сигнале, нуди податке предузећима која могу да створе праве вредности, а све то отвара и нова тржишта за предузећа која се активно баве сателитима, како софтвером за њих тако и лансерима“.

Хусак затим истиче: „Европа је светска сила и то жели и да остане. У последњих седам година инвестирали смо више од дванаест милијарди евра у космички сектор а планира се инвестирање нових шеснаест милијарди у следећем финансијском циклусу. Ниједна од држава чланица не може сама толико да инвестира. Европа жели да створи нове програме који ће изаћи у сусрет новој реалности. У основи, жели стварање великог иновативног средишта у Европи.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво