Нестанак инсеката

Живи свет никад није био угрожен као данас. Све је више алармантних извештаја о нестанку животињских врста. Када угине последњи бели носорог – то је вест, али мало се зна о изумирању инсеката.

На основу података које су биолози прикупљали од 1989, закључено је да је око три четвртине инсеката у заштићеном резервату Крефелд, у југозападној Немачкој, у последњих тридесет година – нестало.

Професор Ханс де Крон, члан тима који је спровео истраживање и анализирао податке, каже да нису у питању само ретке врсте са специфичним захтевима који не могу да се испуне. Испоставило се да је највише смањена популација најчешћих врста. И то је оно што изненађује.

„Ако не можете да замислите како би свет изгледао када више не би било инсеката, помислите само да око 80 одсто биљака које гајимо зависи од инсеката за опрашивање“, каже професор Де Крон.

Ако се не уклоне фактори који угрожавају инсекте, сматра се да ће за неколико деценија нестати око милион врста.

Главни узрок нестанка инсеката је коришћење пестицида. Урађен је експеримент у Холандији где је део пољопривредног подручја остављен без пестицида и дивље биљке нису уништаване. У том подручју број инсеката је порастао. Резултати експеримента су оспоравани, али научници кажу да је то шанса.

Али смањивање пољопривредног земљишта, наравно, угрожава интересе фармера. Професор Де Крон сматра да сваки квадратни метар који фармери изгубе треба да им се надокнади.

Не може се очекивати да они сами плате све, већ се у решавање овог проблема мора укључити што већи број институција и људи. Због тога треба паметно расподелити новац намењен заштити природе, и њеној ревитализацији.

Јозеф Стеле, професор биологије на Универзитету у Халеу, у Немачкој, сматра да човечанство мора да учини нешто или ће, у супротном, бити принуђено да учини много више касније.

„Када после сукоба око територија, хране, дођемо до овога, мислим да стање може бити и много горе. Решења ће наравно бити, али она ће бити веома болна за велики број људи на Земљи. Без инсеката нећемо преживети. Гледано на дуге стазе, претпостављам да ће они пре преживети него ми“, сматра професор Стеле.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво