субота, 11.01.2020, 09:25 -> 04:41
Извор: ЕВН
Спреј уместо пластике
Тим истраживача из Политехничког института у Браганси, у Португалији, развио је јединствен производ: спреј за конзервирање хране.
Научници из Португалије сматрају да треба да заборавимо на амбалаже какве познајемо. Прскањем намирница које треба да буду конзервиране, спречава се њихова дехидрација, развијање микроорганизама и кварење.
Идеја која је потекла из овог института освојила је једну од три награде на такмичењу за проналаске у Бриселу за 2019. годину.
Мари Короко, истраживач овог института у Браганси, каже да њихов проналазак показује како ефектно могу да се замене разни омотачи. „Спреј се показао као нешто ново и различито, изненадио је жири, и донео нам предност у односу на конкуренте.“
Спреј „Прскај на сигурно“ се састоји од природних састојака који могу чак и да се једу, што је врло оригинална замена за пластичну амбалажу. Састав спреја је такав да се после наношења на храну практично створи филм, танки слој, који је штити одређено време. Пластика за паковање хране постала би сувишна.
Институт жели да покрене процес провере тог концепта, испитивањем спреја при конзервацији различитих типова хране. Да ли има способност да продужи век трајања производа? Ако има, могао би да уђе у индустријску производњу и нађе пут до тржишта.
Процењује се да ће вредност еколошке амбалаже, која се све више користи у свету, до 2024. године достићи 297 милијарди долара.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар