Осмаци из Михајловца полуфиналисти међународног квиза о Немањићима

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве, Фондација „Мир Божији“ организовала је међународни квиз под називом „Немањићи“. Ученици осмог разреда Основне школе „Сава Ковачевић“ из Михајловца, пласирали су се у полуфинале.

Више од три стотине школа из Србије и региона, учествовало је на међународном квиз такмичењу „Немањићи“. У осам најбоље пласираних екипа, налазе се и ученици професора Душана Митровића, који истиче, да такмичења попут овог, доприносе бољем познавању српске историје, традиције и културе.

„Наша школа је од ове године у пилот пројекту подршка једносменском раду. У оквиру тог пројекта, имамо радионице које се баве проучавањем значајних личности и догађаја, односно датума који карактерише те личности и догађаје, попут 800 година аутокефалности цркве, тако да смо ми оберучке прихватили да учествујемо у овом такмичењу“, наглашава Душан Митровић, професор историје у ОШ „Сава Ковачевић“ у Михајловацу.

Најтежи задатак је био да се изабере тим. Из школе поносно истичу, да имају много ученика који су заљубљеници у историју. Димтрије, Алекса и Виктор, једни су од њих. Друже се од првог разреда основне школе, допуњују се у знању и то је, кажу, кључно за успех.

„Сви смо заједно вежбали, радили, трудили се. Ионако смо у шестом разреду учили о Немањићима, ово је само нека обнова знања“, скромно напомиње Виктор Чаиревић.

„Ово је веома занимљиво и подсетило нас је колико је уствари српска држава била моћна“, додаје Димтрије Цветковић.

„Без обзира, и да се нисмо пласирали у даље такмичење, било је стварно добро, јер и сама иницијатива за такмичење је била лепа, а поготово је лепо што смо остварилиу пласман за даље“, сматра Алекса Гитарић, трећи члан тима ОШ „Сава Ковачевић“ из Михајловца.

Полуфинале квиз такмичења „Немањићи“, одржаће се 24. јануара у Храму Светог Саве, а дан касније, и финале у Центру „Сава“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво