Користи од потпуне забране пластичних кеса у канадским провинцијама

Све више земаља ограничава или потпуно забрањује производњу и употребу пластичних кеса, јер позиви за заштиту животне средине постају све гласнији широм света. Какви су ефекти ове одлуке у Канади?

Многе земље ограничавају употребу пластичних кеса ради заштите животне средине и тај тренд поприма светске размере. Међутим, поједине провинције у Канади су их у потпуности забраниле.

Провинција Нова Шкотска усвојила је закон којим забрањује пластичне кесе, а на Острву Принца Едварда тај закон је усвојен пре више од четири месеца, први пут у Канади.

Забрана већ даје позитивне резултате, а чини се да су и купци на њеној страни.

Сада, ношење цегера у продавницу постаје све чешћа појава широм земље. На Острву Принца Едварда то је стандард.

Закон обавезује трговце да наплаћују све врсте кеса – долар за вишекратну и 15 центи за папирну кесу. Тиме је количина отпада знатно умањена.

Идеја је да се сузбије драматично повећавање других врста отпада, али и да се повећају приходи, па је то за многе и прилика за зараду.

Тејн Смолвуд, управник Компаније за производњу кеса на Острву Принца Едварда, додаје да су, откако је забрана ступила на снагу, у своју понуду морали да укључе доста различитих производа, па се на тај начин повећала и њихова продаја.

Међутим, неки се не слажу са том забраном, првенствено због њене нагле примене.

Тако је Мајк Шаси из компаније „Гудвуд пластикс“ изразио забринутост што је забрана на снагу ступила толико брзо, јер индустрија још није успела да се прилагоди и развије тржиште.

С друге стране, менаџери кажу да нема притужби, а неки ланци супермаркета се надају да ће пластичне кесе до следеће године бити забрањене у читавој земљи.

Гери Мур из острвске компаније за управљање отпадом наглашава да су на годишњем нивоу извозили око тридесет милиона кеса, што је отприлике пуна приколица кеса месечно.

Аби Едегбе, купац, каже да треба да чувамо планету. На тај начин индиректно чувамо себе и своју децу. Па ако је забрана пластичних кеса прави начин, онда нека тако и буде.

Преостале пластичне кесе које заврше као отпад, са Острва долазе у Нову Шкотску, где се рециклирају у пластичну грађу од које се праве, на пример, столови за пикник.

Дерек Твил, директор у „Марфи Хелткеру“, додао је да код њих изазива чуђење када у Њу Брансвику или негде другде добију пластичну кесу. „Нама је то потпуно нелогично. Зашто то и даље радимо“, пита се.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара