Глобално загревање између профита и опстанка

На Гренланду и широм Арктика лед се топи забрињавајућим темпом. Глобална катастрофа која угрожава опстанак живог света надвила се над том територијом. Угрожене су бројне животиње, као и приобалне заједнице. И док се цео свет пита како умањити последице глобалног загревања, има и оних који у овој невољи виде личну корист.

У близини градића Илулисат на Гренланду локални рибари свакодневно изловљавају огромне количине рибе. Што се више крећу ка хладнијим зонама воде, то је и улов богатији и разноврснији.

Велика економска добит од последица глобалног загревања попут златне грознице окупирала је рибаре из овог и околних места. Како се лед на Гренланду топи, тако је риба скоро „на извол'те“ рибарима и они чак и не морају много да се труде како би је уловили.

Топљење леда значи и дужу риболовну сезону, а и рибари су све боље опремљени савременим машинеријама, те се дневно на стотине килограма рибе извади из мора.

Такав неограничен излов има своје последице. Остаје све мање рибе која је ситнија и често још увек младица.

Како море постаје све топлије, тако и различите врсте рибе проналазе свој пут до Гренланда. То није њихова природна маршрута и није добро да мењају своја станишта.

С друге стране, халибут, једна од најдрагоценијих риба с тог подручја, тражи хладнију средину и одлази у веће дубине далеко од обале, те се ређе лови.

Повлачење морског леда, промена рибљег фонда и неконтролисани излов, нарочито у незаштићеним водама Северног пола, биће велики проблем у будућности.

Упозоравајући на чињеницу да наука мало познаје екосистем леденог мора, истраживачи из целог света удружили су се у намери да се излов рибе ограничи или забрани на Арктику у периоду од наредних 16 година.

Тај међународни, обавезујући споразум потписао је велики број земаља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара