До краја године још 6.200.000 евра кроз програме Фонда за науку Републике Србије

Програм сарадње српске науке са дијаспором и Програм за развој пројеката у области вештачке интелигенције данас су свечано отворени на церемонији одржаној у новоотвореним просторијама Фонда за науку Републике Србије. Поред представника научне заједнице, догађај су подржали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете Србије Младен Шарчевић.

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да је расписивање Програма сарадње српске науке са дијаспором нова прилика за истраживаче у Србији и да ће омогућити развој сарадње и унапређење капацитета кроз посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре.

Он је подсетио да је Фонд за науку независно тело које је, након што је основано у марту ове године, врло брзо почело и да функционише.

„Оно што је важно је да Фонд одмах почео да живи пуним плућима. Научна заједница је добила ветар у леђа, јер је добила и Закон о науци и истраживањима“, рекао је министар Шарчевић.

Научници у Србији имају могућност да аплицирају са својим пројектима и у оквиру другог програма, који има за циљ подршку развоју научноистраживачког рада из области вештачке интелигенције.

„Вештачка интелигенција је област која ће у наредним годинама у целом свету донети крупне промене у свакодневном животу, раду и пословању. Из овог разлога Влада Републике Србије финализира израду Стратегије за развој вештачке интелигенције, а Фонд за науку је расписао посебан Програм за развој пројеката из вештачке интелигенције, чији је укупан буџет 2.400.000 евра“, истакла је в.д. директора Фонда за Науку др Милица Ђурић Јовичић.

Максималан буџет за финансирање једног Пројекта у оквиру овог Програма је 200.000 евра, а пројекти трају до две године.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић похвалила је активност научне заједнице у Србији и истакла важност постојања Фонда за науку.

„Програми које смо данас отворили су стратешки важни, ако не и најважнији за Србију. Србија је међу првих двадесет земаља у свету које су препознале шта ће сутра одредити брзну развоја једне земље“, истакла је премијерка Брнабић.

На Програм за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС) пријавило се преко 585 научних тимова, односно више од 2.700 младих истраживача. Ово је важно, јер доказује да млади људи верују у Србију.

Конкурентно финансирање науке 

„Поводом тога за ПРОМИС, поред иницијално планираних шест, издвојамо и додатних три милиона евра, јер желимо да дамо шансу што већем броју пријављених пројеката. Сматрам да би за будућност паметне владе требало да постоје три стратешка правца. Стратегија индустријског развоја, Стратегија паметне специјализације и Стратегија развоја вештачке интелигенције, уз истовремено улагање у научну инфраструктуру. Уз такве механизме имамћемо пут којим ће Србија постати победник“, изјавила је премијерка Брнабић.

Поводом покретања Програма сарадње са српске науке са дијаспором, она је рекла да је веома важна и сарадња између научника у Србији и наших научника у дијаспори, с обзиром на то да отвара пут да се врате у Србију и својим знањем и искуством допринесу даљем расту и развоју наше земље.

Фонд за науку Републике Србије је основан у марту 2019. године као државна организација која пружа подршку научно истраживачкој делатности.

Један од најважнијих циљева је обезбеђивање услова за континуирани раст научно-истраживачких и развојних активности у Републици Србији, неопходних за напредак друштва заснованог на знању.

Програми Фонда ће омогућити и финасирање основних истраживања, као и пројеката који повезују науку и привреду. Фонд омогућава конкурентно финасирање науке кроз подршку пројектима заснованим на изврсности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се