Шума на сред стадиона

Недавно је стадион у Клагенфурту освануо са веома необичним „играчима". На терену, намењеном за фудбалску утакмицу, била су поређана стабла са све бусеном и крошњама.

Инсталација, уметника Клауса Литмана из Базеле, под називом „За шуму: непрекидна привлачност природе“, надвосмислено асоцира на одлучујућу борбу природе за опстанак.

Уметника је инспирисао истоимени цртеж аустријског уметника и архитекте Макса Пеинтнера, који је Литман открио пре скоро 30 година.

Око 300 стабала постављено на стадиону требало би да створе утисак централноевропских шума.

Литман објашњава да изложба жели да оспори нашу перцепцију природе и натера нас да се запитамо има ли, она као таква, икакву будућност?

Уметничка провокација усмерена је на могућност да ће се природа једног дана наћи само у одређеном простору на начин на који се данас животиње налазе у зоолошким вртовима.

Живот ове уметничке инсталације неће се завршити након изложбе. Необична шума биће пажљиво пресађена на јавном месту у непосредној близини стадиона Вортерси у величини 1: 1 и остати као жива „шумска скулптура“ и својеврсна опомена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво