Путник из далеког свемира носи воду и тренутно пролази кроз Сунчев систем

Научни докази указују на то да постоји много воде у свемиру ван Сунчевог система. Њено откривање и могућност проучавања, међутим, није лак задатак, сем ако вода не дође нама. Баш то се и дешава – комета која је дошла из далеког космоса тренутно је у нашем комшилуку и на себи има воде.

Према новој анализи комете 2И/Борисов, објављене у Астрофизикал џорнал летерс (The Astrophysical Journal Letters), међузвездана комета на свом путу ослобађа водену пару.

Та чињеница пружа информације о језгру комете, испарљивим елементима и једињењима које ослобађа и њеном пореклу.

„Комете имају примитиван и нестабилан састав који верујемо показује услове њиховог настанка. Због тога је проучавање испарљивих елемената на њима веома важно за утврђивање и разумевање физичких и хемијских процеса током формирања тела из којих су настале“, наводи се у закључку студије.

„Откриће међузвездане комете 2И/Борисов даје нам могућност да узмемо узорак тела које не потиче из нашег система што би нам дало увид у физичка и хемијска ограничења других протозвезданих дискова“, истичу научници.

За сада знамо да су комете у Сунчевом систему богате водом. У ствари, научници сматрају да добар део воде на Земљи потиче са комета и астероида.

Због тога су Адам Макеј из Насиног свемирског центра „Годард“ и његове колеге направили спектроскопске анализе међузвезданог госта како би утврдили колико воде носи.

Помоћу два прегледа, тим је констатовао присуство воде, а комета у секунди сублимује (директни прелазак супстанце из чврствог у гасовито стање) 1.13 x 10^25.

Тим је помоћу модела одредио да комета емитује око себе воду у облику паре у подручку од 1,7 квадратних километара око себе.

Друге спектроскопске анализе у протекла два месеца показале су да 2И/Борисов ослобађа цијанид и диатомски угљеник.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво