Астероид који је истребио диносаурусе, уништио и све што је било веће од пацова

Ниједна копнена животиња већа од пацова није преживела астероид, који је са Земље избрисао диносаурусе пре 66 милиона година, тврде научници.

Велики број откривених фосилних остатака из Колорада открива је детаље о томе, како су се сисари и биљке опоравили и развијали после разорног удара, на месту данашњег полуострва Јукатан на југоистоку Мексика. 

Током удара, ослобођена је висока температура, док су разне честице смањиле проток Сунчеве светлости, што је уништавало биљни и животињски свет.

Сматра се да је тада више од три четвртине врста на Земљи нестало.

Али живот се вратио, а копнени сисари почели су поново да се развијају.

Нова открића о опоравку живог света после удара, објављена су у студији аутора др Тајлера Лајсона у часопису Сајенс.

Фосили 16 врста животиња и више од 6.000 биљака пронађени су, током последње три године, на површини од 17 квадратних километара у близини Колорадо Спрингса.

Др Лајсон је рекао да се прича о опоравку организама чији су фосили пронађени, односи на територију Северне Америке.

Научници кажу да је после катастрофе, површина Земље била прекривена биљкама попут папрати, а највећи сисар који се могао наћи, није био већи од пацова.

У наредних 100.000 година јавиле су се шуме у којима су доминирале палме, а сисари су нарасли на тежину просечног ракуна.

„То је прилично брз опоравак или барем један аспект опоравка“, рекао је др Лајсон.

Даљи научни увид у даљу историју опоравка, сугерише да је у периоду од 300.000 година после удара, на Земљи већ било дрвенастих биљака, и дрвећа јачих и већих стабала, док су  сисари били биљоједи и тежили су као данашњи дабар.

Још толико је времена прошло док су се јавиле прве биљке махунарке – преци данашњег грашка и пасуља и сисари величине вука (око 50 килограма). Нове врсте биљака биле су и хранљивије и квалитетније што је такође утицало на физички опоравак и развој организама тадашњих сисара.

„Та тежина сисара је око 100 пута већа од тежине сисара који су једини остали након фаталног удара, што се сматра великом брзином опоравка“, уверен је др Лајсон који додаје да је разлог томе, између осталог, и недостатак присуства диносауруса, који су „оставили једну празну еколошку нишу да се попуни“.

Изнета теорија о опоравку живог света, наишла је на позитивне коментаре истраживача из целог света.

Стефани Смит из Музеја пољопривреде у Чикагу рекла је да оваква студија која се односи на једно подручје, може помоћи научницима да схвате сложеност опоравка у комбинацији са резултатима из других делова света.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво