Росини - кувар или композитор?

Росинија знамо као једног од најзначајнијих композитора. Међутим, осим компоновања, Росини је био изузетно талентован кувар!

Ђоакино Росини, рођен је 1792. године, само неколико месеци након Моцартове смрти, у Пезару. Његов отац био је хорниста, а мајка певачица.

Уписао се на Болоњски конзерваторијум 1806. године и од 1813. године, када је имао 21 годину, написао је десет опера, од којих су све биле изведене у Италији.

 

1813. године, пише Танцреди - своју прву значајну опера-серију. Био је први композитор опера без говорних тачака, тако стварајући непрекидан ток музике.

Након тога почиње да ради за позоришта у Милану, Венецији, Риму и Напуљу, а 1824. сели се у Париз, где је написао пет додатних опера.

То је кулминирало Виљемом Телом. Његова најпознатија опера је несумњиво Севиљски берберин коју је написао 1816. за свега тринаест, са дана, са само 38 година.

Росини потом одлази у добровољну пензију, да би могао да се посвети свом хобију - кулинарству!

Постоји безброј анегдота у вези са Росинијем као пасионираним гурманом. У писму упућеном сопрану Марији Цолбран, након премијере Севиљског берберина, уместо утисака са представе написао је нови рецепт са тартуфима.

Рецепт је гласио: „Узми уље из Провансе, енглески сенф, француско сирће, мало лимуновог сока, бибер и со, измешај све заједно добро, и додај неколико тартуфа. Диван мирис ће конзумента пренети у стање екстазе.“

Чини се да се то Марији допало, јер је касније постала Росинјева жена!

И апостолски секретар, кардинал, (Росинијев познаник) дао је благослов за овај рецепт који буди сва чула. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво