Ивица леда

У кратком раздобљу касног лета Гренланд добије изглед какав нема у другим годишњим добима. Месеци релативно топлог времена кулминирају знацима топљења на широким пространствима. На пример, вода може да се појави на површини леда или на ободима ледника. Ово друго се види на слици која приказује такозвано проледничко језеро на северозападу Гренланда.

Језеро је са десне стране оивичено Хумболтовим ледником, са леве Вашингтоновом земљом, полуострвом које штрчи из басена Кејн. Без снежног зимског покривача, црвенобраон земља се пресијава на сунцу.

Oву фотографију снимио је Џон Сонтаг, научник Насиног свемирског центра „Годар“, почетком септембра 2019, за време Насине ваздушне кампање „Операција ледени мост“. То је био један од 11 летова који су имали циљ да мере летње топљење леда на Гренланду.

Мерења ће бити упоређена са оним сакупљеним за време сличне кампање у пролеће 2019. и мерењима са новог сателита ICESat-2 (Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2), који је лансиран пре годину дана.

На слици се види много више од лепог језера. Обратите пажњу на браон „траке“ које се пружају по леду. Различите нијансе представљају разне слојеве леда таложене током различитих климатских периода.

Слојеви су постали видљиви на ивици јер се лед изгубио топљењем, испаравањем и деловањем ветра. Научници могу да искористе ове обрасце како би проценили старост различитих слојева – слично ономе како проучавају старост слојева ледене коре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво