Бебе су у праисторији пиле млеко из керамичких флашица

Археолошки налази сугеришу да храњење флашицама није искључива пракса савременог доба. Посудице које су недавно ископане у Баварској дизајниране су тако да их могу држати и бебе.

Нова истраживања су показала да су се бебе у праисторијско доба храниле животињским млеком из малих керамичких посуда. 

Посуде које су ископане из дечјих гробова у Баварској датирају из периода између 1200. и 450. године пре нове ере. Имају део који је прилагођен устима и држаче, а једна је направљена у облику животиње, што је додатно доприноси закључку да су посуде намењене деци.

„Ове врло мале посуде нам дају драгоцене информације о томе како су и чиме су бебе храњене пре више хиљада година, дајући и слику о односу мајке и новорођенчета у прошлости“, рекла је Џули Дун, хемичарка са Универзитета у Бристолу и водећа ауторка студије.

Нова сазнања упућују и на објашњење неолитског раста људске популације. То је било време када се људи, напуштајући праксу ловаца-сакупљача, окрећу пољопривреди и сточарству.

Мале керамичке посуде на неки начин објашњавају и зашто жене у неолиту имају у просеку више деце него раније.

Иначе, мале посуде за храњење, направљене од глине, први пут се појављују у Европи у доба неолита (око 5000. године пре нове ере), а постају све уобичајеније током бронзаног и гвозденог доба, који следи.

Међутим, није јасно да ли су биле посебно прављене за бебе, јер постоји могућност да су их користиле болесне и старије особе.

Када је реч о садржају у посудицама, истраживачи су на њиховом дну утврдили трагове липида, и анализом је доказано да је реч о липидима који су састојак козјег, крављег и овчијег млека.

Деца, у чијим су гробовима бочице пронађене, биле су старости од једне до шест година.

„Одгајати бебе у праисторији није био лак задатак. Постојање бочица које су откривене, указује на период када људи почињу да организованије живе у већим групама од по неколико стотина припадника, када почиње да се развија колективна одговорност“, рекла је Катарина Рибај-Салзбери из Института за оријенталну и европску археологију Аустријске академије наука.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара