Ни књиге више нису гаранција тачности

Сваки пут кад избије скандал због нетачних података у некој књизи, сви се питају где су стручњаци који треба да провере тачност. Међутим, није утврђено чија је обавеза да плати ту додатну коректуру.

У време када се на све стране барата нетачним подацима, када се штампају књиге које не преносе проверене чињенице, и када се штампају лажни мемоари или описују наводно тачни догађаји, читаоци и даље верују дезинформацијама, посебно онима које се пуштају на интернету.

„Поверење у тачност штампаних текстова издавачи би требало да оправдају и да се постарају да оно што штампају одговара истини“, закључак је истраживања новинара који су се бавили овом темом у недељном Њујорк тајмсу.

Током последњих неколико година испоставило се да су књиге и чланци веома угледних аутора биле пуне грешака, а међу таквим ауторима су се нашле и Наоми Волф, бивша извршна уредница Њујорк тајмса, извршни уредник Џил Ејбренсон, историчар Џеред Дајамонд, стручњак за бихевиоризам и „експерт за срећу“ Пол Долан, угледни новинар Мајкл Волф.

Међутим, сви они су на примедбе читалаца да су нашли доста грешка у њиховим текстовима, одговорили да би издавачи требало да воде више рачуна о тачности текстова које штампају.

Неки аутори, пак, сами ангажују професионалне стручњаке за налажење грешака. Многи уредници великих издавачких компанија увели су ригорозно проверавање тачности података пре него што их штампају.

Такво проверавање тачности података одузима пуно времена и веома је скупо, а издавачи и у Сједињеним Државама једва састављају крај с крајем.

Стандардни одговор издавача када их неко упозори да су погрешили је „ми верујемо нашим ауторима“, наводи новинар Габријел Шерман, који је платио чак двојицу стручњака да провере податке и бројеве које је он помињао у књизи. Наводно, платио им је 100.000 долара од аванса који је добио за књигу Најјачи глас у соби 2014. године.

Издавачи већ дуго тврде да би проверавање тачности података у свакој књизи било веома скупо и да одговорност иде на душу аутора који добија ауторска права.

Приватно, издавачи се слажу да би требало да предузимају више провера тачности у књигама које штампају, поготово ако се ради о контроверзним догађајима и личностима.

Оптужбе да су неки новински текстови пуни грешака одмах се разгласе на друштвеним мрежама и то је аутоматски основа за судски поступак.

Тачност текстова је сада много важнија, јер је све више књига посвећено неким осетљивим темама. У периоду од 2014. до 2018. године продаја књига које нису фикција је порасла за 23 одсто, док је продаја књига фикције опала за 10 одсто.

Истовремено, документаристичке књиге се много пажљивије читају и читаоци су одмах спремни да туже аутора и издавача ако нађу неки погрешан податак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара