Плави водич ЕУ за лакши приступ европском и светском тржишту

Машински факултет приредио је српско издање „Плавог водича за примену прописа ЕУ на производе“. Реч је о публикацији коју је Европска комисија објавила 2016. године, у циљу бољег разумевања правила Европске уније о производима ради њихове уједначеније и доследније примене широм тржишта ЕУ.

У књизи се наводе и упутства за обезбеђивање обавезне документације која прати производе, информације о институцијама инфраструктуре квалитета ЕУ, подаци о начину контроле производа и о надзору тржишта од стране царине и инспекција.

Наиме, иако се директиве Европске уније код нас примењују већ десетак година, без одговарајуће документације овлашћених тела ЕУ, наши производи не могу ући на то тржиште.

Књига је неопходна сваком нашем стручњаку у пројектовању и развоју, производњи, испитивању и припреми документације која прати производе на тржишту ЕУ ради њиховог слободног кретања.

Такође је корисна и за званичнике и стручна лица у државној управи (министарства, инспекције, царине, наше институције инфраструктуре квалитета), чије активности могу да допринесу затварању Поглавља 1 – Слободно кретање производа – приступним преговорима Србије са Европском унијом.

Према речима проф. др Ратка Узуновића, преводиоца публикације, Србији је у интересу да примењује директиве ЕУ како би била конкурентна.

Према извештајима Глобалног економског форума, Србија се из године у годину пење на листи конкурентности, и тренутно је на 65. месту у свету, међутим, најслабије је оцењена на пољу иновација.

Стога је Водич нарочито користан за технички кадар и информације које садржи могу се примењивати од самог почетка развоја нових производа.

Како је најављено, теме из „Плавог водича“ ће се од септембра анализирати и на тематским семинарима које Машински факултет планира да понуди домаћим произвођачима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара