Седми „Тесла Глобал форум“ почиње 2. јула

„Тесла глобал Форум“ је вишедневни мултимедијални догађај који се сваке године одржава у јулу, на неколико локација на Фрушкој Гори и у Новом Саду. Манифестација се одржава у част и славу нашег великана, Николе Тесле и посвећена је популаризацији науке, образовања, културе и духовности.

Основна идеја ове манифестације, настале пре седам година, била је да се Тесла повеже са местима која су пресудно утицала на његов живот, објашњавају гости Јутарњег програма, Горан Матић, директор Тесла глобал форума и Велимир Петрушић, један од организатора.

Манастир Шишатовац се појављује у Теслином животу када је оболео од колере. Био је у веома тешком стању и његов отац је преко рођака који су били настањени у манастиру Шишатовац, долазио из Лике, молио се за сина и однео лековиту воду са манастирског извора.

„Разговор који се тада водио између оца и сина био је веома драматичан. Пошто је Тесла изгубио старијег брата, било је за очекивати да ће и он постати свештеник. Он је током те болести тражио од оца да му обећа да ће га пусти да студира електро-технику, на шта је он пристао само да му син оздрави“, наводи Горан Марковић.

Са том манастирском водом у Теслиним визијама се појављује и бела голубица, додаје Марковић. Он је ту белу голубицу сматрао за светодуховну и веровао је да њој дугује своју главну креативну инспирацију и снагу. И у тренутку када је умирао, видео је ту голубицу и рекао да његова стваралачка енергија одлази са њом.

„Друга тачка је Матица српска која је била место окупљања и извор образовања у то доба за младе људе. Матица је давала стипендије за школовање и Тесла је два пута конкурисао, али нажалост, није прошао ни једном. Но, он касније постаје члан Матице српске и један од њених великих донатора. С друге стране, Матица му се одужила у серији издања, јер су још од Васе Стајића, па Славка Бокшана до професора Петровића, многа издања књига и чињеница штампано преко Матице српске“, истиче гост Јутарњег програма, директор Форума.

Стицајем околности, у манастиру Шишатовац је службовао и Теслин сестрић, Петроније Трбовић, један од најобразованијих свештеника у то време. Био је доктор теологије и доктор права у исто време и између њега и Тесле се водила врло занимљива преписка. Када је Тесли страдала лабораторија у пожару, он се налазио у јако лошем психичком стању и обраћа се своме сестрићу да се у Шишатовцу моли за њега.

„Фрушка гора је, пак, везана за једну анегдоту. Тесла је био велики пријатељ са Јованом Јовановићем Змајем и Лазом Костићем, и постоји писмо у којем Лаза Костић своју омиљену Ленку Дунђерски нуди Тесли за жену јер њен отац има пуно пара, да не би зависио од Американаца. Тесла се на то само насмејао, наравно. А, питање је и колико је Лаза то озбиљно мислио. Лаза Костић је у то време био у манастиру Крушедолу и сачувана је та њихова занимљива преписка. Све су то разлози зашто се ова манифестација одржава на овим локацијама“, наглашава директор Форума, Горан Марковић.

Интересовање за Теслу и његов рад последњих година је све веће јер ми у ствари, тек почињемо да живимо у његовом времену, сматра Велимир Петрушић.

„Сви његови изуми су били барем сто или 200 година испред свога времена и како време буде пролазило Тесла ће бити све живљи и присутнији у нашим животима. Мање је познато у јавности да је Тесла практично пронашао радио и да је он отац модерних комуникација. То је потврдио и Врховни суд Сједињених Америчких Држава, али нажалост, шест месеци после Теслине смрти. Маркони је проглашен плагијатором, а о томе се не зна довољно“, додаје Патрушић.

Зато ће, између осталог, добитници највећег признања Форума, „Беле голубице“, бити и двојица изузетних новинара, један са запада и један са истока. Жан Кристоф Бисон из Париза, други човек Фигароа и Владимир Соловљев, председник Савеза новинара Русије.

Основа и смисао Тесла глобал форума су студенти. С обзиром да велики број ученика Математичке гимназије из Београда, из гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и електро-техничких школа одлази и студира на најбољим светским универзитетима. Добијају стипендије, праве каријеру и тамо остају, организатори Форума су желели да организују догађај који би окупио све њих. 

„Поред тога, догодило се да на Форум долазе и деца из српских земаља у окружењу и суседних земаља. Тако да нам ове године долазе деца из Куманова, из Црне Горе, са Косова из Митровице, Српског Сарајева, Бања Луке, Тузле... Веома је битно да та деца која студирају и овде и на светским универзитетима да се умреже и направе своје везе и контакте“, сматра Марковић.

Учесници овогодишњег „Тесла глобал форума“ и добитници признања „Тесла силвер коин“, биће и екипа „Роботикса“ из Новог Сада која је у Лиону пре месец дана освојила прво место у роботици. Биће одржана предавања која се односе на механику, на модерне технологије, информатику, нано технологије, квантну медицини, али ће се Форум бавити и друштвеним темама, јер је Тесла био изузетно друштвено активан.

„Ова година је важна јер се обележава и 150. годишњица рођења Махатме Гандија, чији је учитељ, један од првих Индијаца који је отишао у Америку, био Теслин пријатељ. Дружили су се и Тесла је први почео да вежба јогу. Тако да постоји веза и између Николе Тесле и Махатме Гандија“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, Горан Марковић, директор „Тесла глобал форума“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара