Суша у Ираку „открила“ археолошку сензацију

Пошто је због суше ниво воде на акумулацији бране код Мосула значајно опао, на површину је изронила древна палата. На зидовима у унтрашњости масивне грађевине пронађени су добро сачувани мурали, које су стручњаци већ назвали археолошком сензацијом.

На три хиљаде четири стотине година старој палати у која потиче из периода Митани царства које је обухватало велике пределе Блиског истока, први пут се обављају археолошка ископавања.

Цртежи пронађени у унтрашњости палате из Бронзаног доба већ су прозвани архелошком сензацијом, оцењујући их једним од најзначајнијих проналазака последњих деценија, пише британски Индепендент.

Немачко-курдски археолошки тим запчео је ископавања после дужег периода без кише и потребе да се пусти вода из резервоара бране код Мосула, како би се олакашале последице суше на северу Ирака.

Масивне грађевина од које су остали зидови високи седам и дебљине два метра у првобитном облику имали су додатну издигнуту терасу са које је могла да се види читава долина Тигра.

Током осамдесетих година прошлог века област око тврђаве је потопљена по завршетку изгадње мосулске бране.

Др Ивана Пуљиз са Универзитета у Тубингену каже да је палата коришћена дуже време и да се јасно могу одредити две различите фазе заузетости грађевине.

Досад је делимично истражено осам просторија у којима су пронађене глинене таблице исписане клинастим писмом. 

„Такође, пронашли смо цртеже на зиду светлих нијанси плаве и црвене“, наводи Пуљизова.

Како је додала, у другом миленијуму пре нове ере мурали су били уобичајена одлика палата на Блиском истоку, али се ретко налазе сачувани.

Указала је да је Митани царство једно од најмање истраживаних царстава старог Блиског истока. „Чак ни престоница тог царства није утврђена ван сваке сумње“, додала је Пуљизова.

На свом врхунцу, Митани царство се простирало од источне обале Медитерана преко делова данашње Сирије, Ирака и Турске. Трајало је током 15. и 14. века пре Христа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара