Објављен позив за финансирање научних пројеката

Фонд за науку објавио је позив за Програм за извршне пројекте младих истраживача, у износу од шест милиона евра. Млади научници добиће прилику да њихове идеје буду финансиране, а конкурс траје до 2. септембра.

Премијерка, Ана Брнабић наглашава да ће Србија тек за пет година бити свесна колико је данашњи дан важан за будућност науке у нашој земљи, али и понавља да су улагања у образовање, науку и културу најбољи начин инвестирања у будућност.

Први пут после девет година отворен је позив за финансирање 30 научних пројеката. Максмимални буџет по пројекту биће 200 хиљада евра, а право учешћа имају сви млади научници, без обзира на област којом се баве.

„Сви ангажовани на пројекту треба да буду запослени у научно-истраживачким огранизацијама и да имају адекватне истраживачке резултате којима могу да покажу способност реализације ових пројеката“, навела је Др Милица Ђуровић Јовичић, в.д. директорка Фонда за науку Републике Србије

У уторак ће се у скупштинској процедури наћи Закон о науци и истраживању, чиме ће се решити институционално финансирање истраживача, истиче министар просвете.

„Све је прошло, чак и јавно слушање, седницу Владе, недоумице, јавне расправе и на крају долазимо до тог закона, где ћемо имати прилику да све видове науке финансирамо на два начина, али да једни друге не коче“, додаје министар Младен Шарчевић.

У протекле четири године, буџет за науку је повећан за 36 одсто, а прмијерка најављује да ће следеће године бити већи него ове.

„Од онога што ви данас радите у великој мери ће зависити будућност ове земље. То није посао од пола осам до пола четири, у којем једва чекате петак. Ово је ваша прилика да промените ствари у Србији. Верујем да је наша једина шанса да ухватимо корак са светом трансформација наше економије тако да она буде заснована на знању и на иновацијама. У основи те трансформације лежи наука. Без вас и без вашег труда таква реформа није могућа“, нагласила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

До краја године Фонд за науку реализоваће још два пројекта, Програм за сарадњу са научном дијаспором и Програм развоја вештачке интелигенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се