Игра, скакутање и несташлуци – основа здравог детињства

Колико год живот човека савременог доба био ментално динамичан, намеће статику и смањену физичку активност, а то директно утиче на целокупно здравље. Према подацима Светске здравствене организације, деца су веома угрожена јер је још од најранијег узраста неопходно да се у што већој мери седећи положаји, вожња у колицима и аутомобилима замене активним играма.

Деца млађа од пет година треба мање времена да проводе у седећем положају, у колицима, столицама, а нарочито испред екрана.

За здраво одрастање њима је потребан квалитетан сан, али и више квалитетне игре.

То су, укратко, најновија упутства које је издала Светска здравствена организација, чији генерални директор напомиње да је од самог почетка живота и периода убрзаног раста и развоја дете усмерено на усвајање матрице породичног животног стила.

Стручњаци Светске здравствене организације у том смислу дали су неколико основних препорука и смерница за родитеље.

Највећу пажњу посветили су квалитету и дужини сна, физичкој активности и лошим седећим навикама.      

С децом до једне године треба упражњавати интерактивне игре на поду у трајању до пола сата.

Неопходно је да се детету ускрати гледање телевизије, седење испред екрана, а такође је корисно да се ограничи и време које дете тог узраста проводи у колицима – најдуже на један сат.

Важно је да родитељи знају да је детету до једне године старости неопходан сан у трајању од 12 до 17 сати, укључујући дневни одмор.

Деца од две године треба да буду физички активна најмање један сат дневно кроз игру у башти или парку са другом децом, док седеће активности не треба да буду дуже од сат времена дневно.

Двогодишњаци би требало да спавају од 11 до 14 сати.

За децу узраста од три године препоручује се да најмање три сата дневно проведу у физичкој активности.

На првом месту су трчање, скакутање, пењање. Правило гласи: што више – то боље!

Пред екраном могу да проведу највише сат времена а у седећем положају требало би да буду само док читају или причају приче. Минимум доброг сна за овај узраст је десет до тринаест сати.

Упутства Светске здравствене организације прослеђена су владама свих земаља да би их (упутства) адаптирали и укључили у савете које дају педијатри, васпитачи и други који брину о малој деци.

Свет мора да зна да је до сада на годишњем нивоу регистровано више од пет милиона смртних случајева деце најмлађег узраста, а све као последица физичке неактивности.

Двадесет три одсто одраслих и 80 одсто адолесцената нису довољно физички активни.

Породица је та која би требало да направи 24-часовну шему активности која ће да укључи боравак у природи, спорт и игру јер како кажу: у здравом телу – здрав дух.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се