Удахни, седи, одмори се – учионица на свежем вадуху

Центар за грађанско деловање расписао је крајем септембра конкурс за идејна решења младих за сређивање јавне површине значајне за ширу друштвену заједницу. Пројекат је остварен уз подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру програма „Млади су закон“.

Ученици Политехнике – школе за нове технологије су у оквиру ђачког парламента послали предлог за уређење дела школе, тачније школског дворишта, које је замишљено као учионица на отвореном.

Новчана средства као награда на овом конкурсу, искоришћена су за куповину клупа, као и за сређивање комплетног дворишног екстеријера.

Овакав вид наставе у свету се сматра веома позитивним. Одржава се у многим земљама, чак и у млађем узрасту, кроз боравак у шуми или неком другом природном окружењу.

„Покушали смо да направимо место и за учење и за одмор, а идеја је да што више ученика дневно проведе бар један час на свежем ваздуху, те је и цео пројекат назван ʼУчионица на свежем ваздухуʼ са слоганом ʼУдахни, седи, одмориʼ. Почели смо од наставе грађанског васпитања, а планира се проширење наставе и на друге друштвене предмете (историја, српски језик и књижевност, социологија, филозофија...) који не захтевају употребу савремених дидактичких средстава на сваком часу“, каже Сања Мијатовић, наставница грађанског васпитања Политехнике – школе за нове технологије.

Лепо и корисно 

Како каже наставница Мијатовић, поред тога што смањује стрес, боравак у оваквом, природном амбијенту, позитивно утиче и на концентрацију ученика и њихово целокупно здравље.

Мали подсетник о томе колико је битно да време проводе на свежем ваздуху написан је на плакату који стоји на самом улазу у двориште.

Научници још истражују све аспекте деловања свежег ваздуха на наш организам, али до сада је познато да боравак на свежем ваздуху позитивно делује на нашу психу и сасвим је сигурно да опушта, снижава притисак и успорава рад срца.

Познато је и да смо енергичнији када боравком на свежем ваздуху свом телу омогућимо више кисеоника него иначе.

Управо зато, у летњим данима нам нису довољни расхладни уређаји, већ је потребно и да повремено проветравамо и омогућимо кисеонику да уђе у простор у коме боравимо. 

„Ученици воле нови амбијент у коме проводе часове грађанског васпитања, осећају се релаксирано и имају снаге да остатак наставе проведу у учионицама. Осим свих ових користи, учење у природи је сасвим сигурно занимљивије од боравка у затвореном простору и олакшава процес целокупног учења“, закључује наставница Мијатовић.

Ученици се радују сваком сунчаном дану, јер их овакав вид наставе опушта, али их истовремено и мотивише за рад и побуђује им креативност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се