Kо је за ћуфту са протеином ларви?

Истраживачи Данског технолошког института покренули су пројекат којим се кухињски отпад враћа у јестиво стање. Они узгајају ларве хранећи их отпацима хране. Ларве потом суше, мељу и претварају у фини протеински прах. Њихова тежина може се утростручити за само десет дана. Идеја је да развију уносан посао, који је истовремено добар за планету.

Ларс Хенрик Лав Хекман, управитељ производње, ларве види као могућ извор протеина у будућности.

Сун Долвер Нигард из Данског технолошког института мисли да у будућности неће бити кухињског отпада, већ ће се сви вишкови хране користити као ресурс.

Јакоб Хармс, шеф локалног ресторана, сматра да ларве треба да уђу у прехрамбене производе ако их људи прихвате. Њему се допада идеја да у будућности своје госте послужи јунећом ћуфтом, која садржи 20 одсто протеина насталог од ларве.

Заговорници веће заступљености инсеката у прехрамбеној индустрији и они који сматрају да би ларве у будућности могле бити подобан извор протеина, имају неколико добрих аргумената: 

– Узгојем ларви емитује се сто пута мање угљен-диоксида него узгојем стоке, а оне заузимају незнатан простор.

– Већом конзумацијом инсеката могу се решити два велика цивилизацијска проблема: проблем недостатка хране који ће неизоставно наступити растом популације на планети и проблем пречишћавања отпада.

– Инсекти су део људске исхране од памтивека. А то што су на европским и америчким трпезама незнатно заступљени, приписује се културолошким факторима.

Има и контрааргумената, наравно, па се тако наводи и да је количина протеина и масти која се добија из скакавца, на пример, мања од оне која се уноси једењем говедине или сира.

Чињеница је да инсекти „на мала врата“ улазе на трпезе. Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО, од 2003. године ради на промовисању јестивих инсеката у многим земљама широм света путем публикација, стручних састанака и веб-портала о јестивим инсектима; кроз умрежавање и мултидисциплинарне интеракције са различитим секторима унутар и изван ФАО-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара