Чувен је по „Вавилонској кули“, а нема га већ 450 година

Белгија ће у 2019. години организовати бројне културне манифестације поводом 450 година од смрти славног фламанског уметника Питера Бројгела Старијег.

Питер Бројгел Старији (1525–1569) већ је за живота сматран једним од најдаровитијих уметника, због чега су његове слике још у то време имале веома високе цене.

О његовом животу мало се зна јер је, како каже његов највећи биограф Карел ван Мандер – „Бројгел био ћутљив“ – у том смислу, што за собом није оставио никакве писане трагове осим слика.

Ипак се зна да је рођен у области Кемпен, између Холандије и Белгије. А биограф Мандер претпоставља да је Бројгел назив сеоца у ком се родио и по ком је добио надимак који се касније на његове потомке пренео као презиме.

Бројгелова дела карактерише реално представљање стварности. Сељаци су били његова највећа инспирација. Неретко се и сам са својим пријатељем трговцем Хансом Франкертом прерушавао у сељака и одлазио на свадбе, где се представљао као рођак младе или младожење. Тамо би седео и посматрао понашања сељака, која би касније бележио на платну.

Његови дубоко упечатљиви прикази живота на селу, као и велики број алегоријских изображења, убрајају се у ремек-дела целокупне историје уметности. Када гледалац једном види снажне Бројгелове слике – више их не заборавља. Те слике, иако настале пре више од 450 година, постале су феномен 20. века.

Бројгел је на почетку каријере сликао пејзаже. Волео је да слика простране пејзаже на којима су се одигравали библијски или митолошки догађаји. Створио је велики број бакрореза и међу најпознатије спада серија графика Седам смртних грехова из 1557. године.

Италија као инспирација 

Као и сваком младом уметнику, и Бројгелу је пут у Италију (1552) представљао значајан догађај. Натопљен утисцима које су на њега оставили призори из многих италијанских градова, враћа се у Антверпен носећи мноштво цртежа и скица које Јероним Кок, познати графичар тог доба, одушевљен жели да објави. Но, на крају се ипак предомишља и она остају ван домашаја јавности, највероватније из Јеронимовог страха да дела неће бити схваћена јер су била изван своје епохе.

Вавилонска кула, свакако једна од најпознатијих Бројгелових слика, описује библијску причу у милион мањих слика спојених у једно јединствено дело. Инспирисан библијском причом о људским судбинама, Бројгел сваку појединачно осликава до детаља на великом светском платну, које назива по истоименој кули. Ипак, не може да се не примети да су везе међу градитељима већ покидане услед измешаних језика, па негде изградња иде пуном паром, а негде се кула претвара у рушевину.

Бројгелова дела се данас налазе у бројним светским музејима. У Музеју историје уметности у Бечу, Краљевском музеју лепих уметности у Антверпену и Бриселу, Националној галерији у Прагу, Државном музеју уметности у Копенхагену, Институту уметности у Детроиту, Музеју уметности у Филаделфији, као и у шпанском музеју „Прадо".

Током ове године, у Белгији ће бити организовано низ изложби у част овог великог уметника. У програму „Свет Бројгел“ белгијски Музеј примењених уметности представиће виртуелну изложбу о уметнику под називом „Невидљиви делови ремек-дела“ са освртом на тајанствене и мање видљиве делове Бројгелових слика.

Другог јуна у Бриселу су организоване изложбе, закуске и представе са плесом и музиком које су се изводиле у време кад је живео Бројгел. Од 11. јула до 11. септембра биће организована и изложба на отвореном у организацији позоришне трупе ЛАИКА, која ће два пута дневно изводити представе у стилу тадашњих уметника наратора.

Питер Бројгел је сахрањен у цркви Нотр Дам де ла Капел у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара