У славу мириса и укуса лимуна из Ментона

Лимун је дрво из рода цитруса, међутим, порекло лимуна до данас није довољно истражено. Верује се да је настао давно укрштањем помела и цитрона а да му је прапостојбина у североисточној Индији, северној Бурми или Кини. Плод лимуна је изузетно богат Це-витамином и сматра се једном од најкориснијих намирница на свету. У част овог дара из природе сваке године у граду Ментон одржава се Фестивал лимуна.

Ментон је чаробан градић на самој грананци Италије и Француске. Они који су имали прилику да га посете кажу да је прави бисер Француске, смештен на обали цвећа. Градић има око 30.000 становника које карактерише несвакидашњи шарм, настао под утицајем темпераментних Италијана и префињених Француза. Можда је баш таква мешавина укуса и допринела томе да Ментон постане град Фестивала лимуна.

Током фебруара сваке године, у славу цитруса, а пре свега лимуна, Фестивал окупи не само излагаче већ и велики број туриста из целог света. Прави куриозитет Фестивала је лимун тог географског порекла, који је веома тражен на светском тржишту због свог квалитета. Стручњаци га називају драгоценим благом из природе зато што је много сочнији, укуснији и мириснији од осталих. Наравно, добар квалитет има и своју цену, која прелази седам евра по килограму, али они који га користе знају шта купују. Та специфична сорта користи се не само у кулинарске сврхе већ је неопходан састојак многих луксузних препарата за улепшавање а надалеко је позната и чувена мирисна водица из Ментона.

Све то је разлог више да се помало занемарена агрикултура, коју су после шездесетих потиснули неки други садржаји и приоритети, поново издигне и оснажи. Поштујући несвакидашњу благодет од 316 сунчаних дана, изванредну климу и чисту и незагађену околину, грађани Ментона се све више враћају традиционалном начину узгајања цитруса и обнављају стару славу жутог блага ‒ лимуна из Ментона.    

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво