Нађени саркофази свештеника који су „чистили” душе фараона

Вршећи ископавања југоисточно од чувених пирамида у Гизи, археолози су открили гробље старо 4.500 година, саопштило је Египатско министарство старина.

На локалитету је откривено неколико гробница. У једној од најстаријих пронађена су два нетакнута саркофага, а особе чије посмртне остатке чувају звале су се Бенехви-Ка и Нуи. Анализом гробних артефаката и хијероглифских натписа откривено је да су та два човека живела пре скоро 4.500 година, током владавине Пете династије, док су пирамиде у Гизи биле изграђене за време претходне династије.

Натписи наводе да је Бенехви-Ка био свештеник и судија, а најинтересантнија од седам титула које је носио била је „прочишћивач фараона Кефрена, Усеркафa и Њусераa". Кефрен, први од ових владара, припада Четвртој династији и заслужан је за изградњу једне од најпознатијих пирамида у Гизи - Кефренове пирамиде, док су Усеркаф и Њусера били фараони Пете династије. Натписи наводе и пет титула које је имао Нуи, међу којима су и „начелник велике државе", „надзорник нових насеобина" и „прочишћивач фараона Кефрена".

Древна египатска пракса рециклирања гробља

Међу бројним предметима који су пронађени у овој гробници најинтересантнија је статуа од кречњака која представља једног од та два покојника са женом и сином.

Генерални директор Платоа Гизе Ашраф Мохи навео је да, као што је била честа пракса у старом Египту, и ово гробље је поново коришћено. Процењује се да је то било пре око 2.600 година. Из тог раздобља потичу пронађени дрвени антропоидни ковчези који су били осликани и декорисани, а неки су имали и хијероглифске натписе. Археолози су на локалитету пронашли и више камених рељефа, као и дрвене и глинене посмртне маске.

Ово гробље из периода Старог краљевства пронашао је тим египатских археолога предвођен Мустафом Вазиријем, генералним секретаром Врховног већа за старине. Истраживања су у току и очекују се нова открића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се