Нова открића о саставу површине сателита који окружују Сатурн

Дошло се до нових открића о пет малених сателита који су се угнездили у близини Сатурнових прстенова. Када jе Насина летелица „Касини“ пришла најближе тим Сатурновим пратиоцима, откривено је да су њихове површине покривене материјалом са прстенова те планете – и честицама које избијају из Сатурновог највећег месеца Енцеладуса.

„Прелети близу тих малих месеца омогућили су нам да откријемо какав је утицај Сатурнових прстенова на њих. Видимо више доказа о томе како је екстремно динамичан Сатурнов систем прстенова и сателита“, каже Бони Бурати из Насине Лабораторије за млазни погон у Пасадени. Бурати је вођа тима од 35 аутора који су објавили рад у часопису Сајенс.

Научници су такође открили да је површина тих сателита веома порозна, што потврђује да су створени у више фаза док се материјал са прстенова таложио око чвршћих језгара која су могуће остаци већих објеката који су се распали.

Порозност такође објашњава њихов облик: они нису сферични, округли, већ су облика неправилних грудвица, нешто налик тестенинама равиоли, настали од материјала набацаног око њихових екватора.

Површине сателита најближих Сатурну – Дафне и Пана – под највећим су утицајем материјала са прстенова. Површне месеца Атлас, Прометеј и Пандора, који су даље од Сатурна, такође имају материјал са прстенова на себи, али они су такође прекривени светлим леденим честицама и паром којa избија са Енцеладуса (широки спољни појас Сатурна, познат и као Е-појас, чине ледене честице из Енцеладусових испарења).

Касинијев спектрометар је показао да су сателити најближи Сатурну претежно црвени, слично као и боја главних прстенова. Научници још не знају састав материјала који даје црвену боју, али верују да је то мешавина неких органских материја и гвожђа.

Месеци који су удаљени од главних прстенова планете више су плави, слично светлу које се прелама кроз Енцеладусову ледену пару.

Научници се још питају како су ови месеци настали. Они ће искористити нове податке да смисле неке моделе, а нова сазнања би могли да примене и на мале месеце око других планета, а могуће чак и на астериоде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво