Мајмуни после имплантације људских гена...

Кинески истраживач, који је побољшао когнитивну функцију код мајмуна, тако што је у њихов мозак имплантирао људске гене, брани свој експеримент, који је поделио научну заједницу.

Истраживање које су водили стручњаци Института за зоологију Кунминг, у југозападној Кини, требало је да расветли еволуциони процес који је довео до људске интелигенције, преноси Си-Ен-Ен.

„Величина мозга и когнитивне способности су најдраматичније измењене особине код људи током еволуције, а ипак генетички механизми, који леже у основи тих људских специфичних промена, остају недостижни“, наводи се у извештају објављеном у кинеском часопису National Science Review.

Један од водећих истраживача Су Бинг рекао је да је експеримент одобрио универзитетски одбор за етику.

„Током експеримента су поштоване не само најбоље кинеске и међународне научне праксе већ и међународни стандарди за права животиња. Дугорочно гледано, таква темељна истраживања ће пружити вредне информације за анализу етиологије и лечења болести мозга, проузрокованих абнормалним развојем мозга, као што је аутизам“, навео је Су у мејлу за Си-Ен-Ен.

Кинески научници су успешно, код 11 резус макакија, имплантирали копије људског гена MCPH1, који је важан фактор у развоју и еволуцији људског мозга.

Анализа њиховог понашања после трансплантације гена указала је на боље краткорочно памћење и брже време реакције у поређењу са контролном групом. Многи западни научници убрзо су, међутим, почели да критикују рад кинеских колега.

„Клизав терен“ за научнике

Биоетичарка Џеклин Гловер са Универзитета у Колораду упоредила је овај експеримент са научнофантастичним филмом Планета мајмуна, у којем су суперинтелигентни примати надвладали људе.

„Ако хуманизујемо мајмуне, можемо им начинити велику штету. Где би они онда живели и шта би радили? Не смемо да стварамо бића која после не могу да воде смислен живот“, рекла је Гловерова.

Научници који се већ неко време баве етичким проблемима у вези са генетским експериментима на мајмунима сматрају да се ово истраживање налази на „клизавом терену“.

Реч је о већ другој контроверзној ситуацији у последњих шест месеци у Кини, која је повезана са морално сумњивим генетским истраживањима. У новембру 2018. године, одјекнула је вест да је кинески научник Хе Ђенкуеј, први пут у историји, успео да створи генетски модификоване бебе отпорне на ХИВ вирус, којим су били заражени њихови очеви.

Притом се користио иновативном CRISPR-cas9 технологијом, за коју многи научници кажу да је тек у почетној и експерименталној фази развоја и да није прикладна за тестирање на људима.

Убрзо је изгубио посао на универзитету, а кинеске власти су покренуле истрагу после које су закључиле да експеримент није спроведен у складу са етичким стандардима кинеске научне заједнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара