Потрага за скривеном конзервом пасуља

Трећег маја 2000. године Дејв Улмер из Биверкрика у Орегону закопао је црну пластичну кантицу у коју је ставио књиге, видео-касете, нешто новца, конзерву пасуља и праћку. Затим је на ʼЈузнетуʼ обележио координате кантице. После извесног времена једна моторна косилица је случајно уништила кантицу и њену садржину. Неоштећена је остала једино конзерва пасуља. Скоро две деценије касније, „оригинална конзерва пасуља“ и даље је лоцирана на истим координатама, а у њеној близини је постављена плакета као омаж првом геокеш „штеку“.

Можда звучи сулудо, али овако започиње прича о једном хобију чија популарност постаје све већа широм света ‒ геокешингу. Најпростије речено, реч је о игри потраге за скривеним предметом помоћу ГПС уређаја. Кеш најчешће представља мању кутију у којој се налазе оловка и папир, а онај ко га пронађе, уписује своје име. Кеш може да садржи и неки предмет, најчешће играчку, привезак, сувенир, или неку сличну ситницу која је намењена проналазачу.Проналазач који у кешу нађе поклон, по правилу игре треба да заузврат и сам остави нешто за наредног трагача. Коришћењем веб-странице или апликације, играчи обележавају пронађене кешеве и на тај начин изграђују свој рејтинг у геокеш заједници. Бројни играчи се удружују у тимове, те потрага за кешевима постаје и групна активност, неретко породична. Тренутни рекорд у проналажењу кешева држи тим Аламогул, са више од сто деведесет хиљада пронађених кешева. Они који желе да сами поставе нови кеш, то такође чине тако што уписују његове координате на сајт, и тиме омогућавају другима да га траже. Кеш који је највише пута нађен налази се на Карловом мосту у Прагу.

За проналазак многих кешева, међутим, није довољан само поуздан и прецизан ГПС уређај, већ и мало размишљања. Наиме, локација кешева може бити додатно „шифрована" неком загонетком коју је неопходно решити да би се открило тачно налазиште. За заљубљенике у природу постоје и такозвани „Earthcaches" (Земаљски кешеви), који нису материјални трагови, већ представљају информације, најчешће геолошке, о датој локацији, које се на телефону указују када стигнете на њу.

 Данас постоји више од три милиона кешева широм света, како у насељеним срединама тако и у природи. Највише их има у САД, скоро милион, док се на другом месту налази Немачка са тридесет хиљада кешева. Неколико стотина кешева се налази у Србији, а да бисте открили где се налазе, посетите страницу geocaching.com и прикључите се игри.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво