Пекиншка опера и шминкање лица

Пекиншка опера, сценска уметност, представља ризницу кинеске културе. Њен процват десио се крајем 17. века. Изводећи одређени лик, глумац обликује причу чији садржај повезује разне области: историју, политику, филозофију, етику, књижевност, естетику...

Описују се царске династије, истакнуте војсковође, чежњиве и суптилне жене, ратници, божанства, демони, митови и легенде који су део древне кинеске културе. У свим причама присутно је трагање за истином, витештвом и лепотом.Пекиншка опера обухвата шенг (мушке), дан (женске), јинг (обојено лице у бело, мушко), чоу (кловн), као и разне друге улоге. Четири главне технике ‒ певање, дијалог и монолог, стилизована акција ‒ као и покрет очију, руку, целог тела, гестикулација лица, специфични кораци и музика, акробација ‒ представљају синтезу помоћу које пекиншка опера предочава свој разноврсни карактер. Костим је живописан и сваки део има своју симболику. Накит, украсни одевни предмети, круне, кациге, шешири, дуги шалови израђују се професионално. Веома је битна маска, карактеристичан начин шминкања, а процес осликавања поприма ритуални карактер.

Све позоришне културе настојале су да драматизују црте лица наглашавањем, деформисањем, исцртавањем. На пример, играчи индијског плеса катакали практикују посебне вежбе које ојачавају очне јабучице и повећавају покретљивост зеница. Чак у појединим ситуацијама убацују под капак зрнце црвеног бибера да би изиритирало очи и учинило израз лица драматичнијим и натприродним.

Јапански кабуки глумци такође користе шминку, наносећи доста беле са црно исцртаним обрвама високо на челу, тапирајући косу која делује „рашчупано". У старим списима постоји тачно наведен поступак украшавања који глумац треба да испоштује.

Вежбе лица, шминка, специфична фризура и употреба боја које омогућавају глумцу да потпуно модификује свој израз, такође су заступљене и у пекиншкој опери. У шминкању постоје правила за мушке и женске ликове ‒ женске улоге су означене живом ружичастом бојом која наглашава ефекат широм отворених очију. Шминка заправо постаје маска која обавештава гледаоца о улози извођача и основним карактеристикама лика: храбрости, бистрини, злоби, глупости, доброти. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво