На Марсу дефинитивно има метана, али да ли је то сигурни показатељ живота?

Налази са летелице „Марс експрес“ показују да се гас метан распрснуо из ледених пукотина близу кратера Гејл, за који се сматра да је некада био језеро. Откривање порекла метана важно је за утврђивање чињенице о постојању живота на Марсу.

Откриће гаса на Црвеној планети поделило је научнике, али би свакако могло бити показатељ да одређени облици живота на Марсу – постоје. 

Сада је потврђено да се ерупција метана заиста догодила, што је од велике важности, имајући у виду да присуство метана на било каквом простору, може указивати на присуство живота.

Гас се можда појавио услед процеса који није биолошки. Могуће да га је покренула одређена хемијска реакција, али како год да се то десило, чињеница је да је гас изашао кроз ледене пукотине.

Рачунарске симулације показују да би укупно око 4.000 тона метана могло бити ослобођено из региона, који је удаљен око 800 километара источно од кратера Гејл.

„Овакве новости не само да поткрепљују претходна открића већ, у ширем смислу, могу промиенити наш поглед на појаву метана на Марсу. Такође, наши подаци показују да су на Марсу присутни налети метана у кратким, пролазним емисијама“, рекао је Доктор Марко Ђурана из Националног института за астрофизику у Риму.

„Ми се не бавимо крајњим пореклом откривеног метана на Марсу. Многи абиотички и биотички процеси могу бити извор метана на Марсу. Међутим, први корак ка разумевању порекла било ког метана, јесте да се одреди његово место ослобађања“, наводе истраживачи.

Уз анализу изотопа и атома угљеника који се налази у метану, научници би могли да одреде да ли присуство тог гаса, значи постојање живота на Марсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво