Од њега је бржи само гепард – велики енглески хрт

Различите расе паса познате су по сјајној длаци, отменом држању, доброћудном карактеру... Када је реч о брзини и окретности – енглеском хрту, нема премца.

Витак, окретан, интелигентан и привржен људима – велики енглески хрт је сигуран победник када је у питању брзина код паса.

У Америчком кинолошком друштву наводе, да је енглески хрт власник титуле најбржег пса, пре свега због своје уске, аеродинамичне лобање, елегантног, али мишићавог врата и јастучића на ногама који су својеврсни амортизери.

Његово тело у виду слова „С", груди које су лагано повијене, танак струк, снажне и еластичне ноге, дају му могућност да трчи великом брзином.

„Велики енглески хрт може да достигне брзину од 72 километра на сат. Међутим, његова права предност је у томе што брзину од 60 километра на час може да достигне 'из места' за само три секунде. Такво убрзање једино може да надмаши гепард“, наводи доктор психологије Стенли Корен, који је аутор бројних књига о псима.

Такође, велики енглески хрт поседује истрајност у трчању. Може да одржава брзину од 35 километара на час, и тако претрчи десетак километара.

Стучњаци сматрају, мада не једногласно, да велики енглески хрт води порекло са Блиског истока.

Цртежи паса ове расе пронађени су и на зидовима старих египатских гробница старих 6.000 година.

Истрајан и издржљив, велики енглески хрт доказано је брз, али је због свог отменог изгледа често био, и јесте предмет фасцинације код сликара, песника и других уметника као што су Едвин Ландсир, Паоло Веронезе, Чарлс Фурс...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара