Џиновске панде

Џиновске панде су својеврсни амбасадори свих угрожених врста на планети. У Кини их сматрају националним благом. Међутим, ове животиње су се толико улењиле да их и репродукција све мање занима. Како ствари стоје, реч је о лошим навикама, а за све је крива неадекватна исхрана, због које немају довољно енергије.

Због карактеристичних шара, црних кругова око очију, у постојбини имају надимак џиновска медвед-мачка. Панде су снажне и прилично интелигентне животиње, а то значи да се лако прилагоде новонасталим ситуацијама. Овога пута то је на њихову штету! Због недостатка бамбуса, који им је основна храна, панде су пристале да једу све и свашта. Са високих планина спустиле су се у ниже пределе, где су морале да нађу алтернативу традиционалној исхрани.

Како сазнајемо, у резервату Волонг у Кини, јединственом за џиновске панде, у природним стаништима панде би трагале за храном и јеле 10‒16 сати дневно. Тако би унеле све хранљиве материје из бамбуса, а уједно и потрошиле много енергије. Спуштајући се у ниже пределе у потрази за храном, панде нису много бирале и јеле су све на шта су наилазиле или што би им људи оставили. Таквим начином исхране потиснуле су своје инстинкте, умањиле енергију и жељу за парењем.

Захваљујући резервату Волонг, много тога се променило када је реч о бризи за ову угрожену врсту, тако да сада скоро сви знају шта би панде требало да једу, а шта је за избегавање. И поред тога што се број новорођених панди у резервату из године у годину повећава, како би поправили ситуацију, научници су пре неколико месеци спојили џиновску женку по имену Као Као са мужјаком из дивљине и тако су се родили близанци Хи Хеј и Меј Меј.

Истраживање је показало да се спаривањем јединки из дивљине са пандама које живе у Центру за истраживања или другим контролисаним условима, може повећати виталност и отпорност животиња које нису у природном станишту. Правилном исхраном и свакодневним активностима у резервату, панде имају шансу за квалитетан и здрав живот.

Кинески Центар за очување и истраживање џиновских панди успео је да одгаји 31 младунче, па их је сада 285 укупно, док се „на слободи" налази још само 1.600 панди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара