Мексиканци нису дијабетичари

И док прочитате овај текст – већ је код најмање десет особа настао патофизиолошки процес и повећан ниво шећера у крви. Према званичним подацима, сваких десет секунди две особе у свету оболе од дијабетеса. Савремена наука доказује да је превенција у великом броју случајева могућа. Зашто игноришемо науку?

Због великог броја пацијената кључна реченица у овом тексту је да живот с дијабетесом не зависи од домета науке, већ од начина живота. Научно је потврђена чињеница да се с дијабетесом потпуно нормално живи ‒ уколико се правилно живи!

Шећерна болест (лат. diabetes mellitus) водећа је незаразна хронична болест, епидемијских размера. Говори се чак и о пандемији... Статистика обесхрабрујућа. Наука охрабрујућа. Механизам познат.

Шећерну болест карактерише хипергликемија ‒ повишен ниво шећера у крви. То је последица смањене потрошње глукозе или њене повећане продукције. Метаболичка болест.

Поред тог поремећаја метаболизма глукозе, који је познат широј јавности, дијабетес карактерише и поремећај метаболизма масти и протеина. За све је крива деструкција извесних бета ћелија или абнормалност периферних ткива. Хипергликемија оштећује очи, бубреге, нервне ћелије, срце и крвне судове.

Дијабетичари знају медикаментозну терапију. Бележе се и примењују новине и у терапији. У медицини има нових појмова. Тек пре петнаест година је установљен поремећај под називом „метаболички синдром", који представља низ фактора ризика за дијабетес и кардиоваскуларну болест.

Ти фактори чине квартет који обухвата стомачну гојазност, неки од поремећаја регулације шећера у крви, повишен крвни притисак и повишене масноће. Нова дефиниција метаболичког синдрома истиче стомачну гојазност као главни фактор ‒ за мушкарце обим струка већи од 94 цм а за жене већи од 80 цм ‒ уз гликемију већу од 5,6 ммол/л, триглицериде веће од 1,7 ммол/л, ХДЛ мањи од 1,0 за мушкарце и мањи од 1,3 за жене и крвни притисак већи од 130/85 ммХг.

Савремена научна препорука у превенцији и лечењу дијабетеса је да се избегне или излечи метаболички синдром.

Поједностављено ‒ гојазност није дозвољена; холестерол и триглицериди, као и хомоцистеин требало би да се контролишу и одржавају у нормалним границама. Провера притиска је обавезна. Танак струк је и леп и здрав!

Многе занима можемо ли се и сами лечити. Боровница, пасуљ и овас су најзаступљенији у рецептима народне медицине. Најчешће се препоручује чај од листа боровнице. Комбинује се и са кореном чичка који чисти јетру, са шипком, цветом зове, листом коприве и кантарионом. Пасуљ се препоручује не само као ручак већ и као напитак који се припрема попут кафе.

Погодан је и свеж сок од црвене цвекле. Да су цимет, першун и бели лук једнако добри, потврђују занимљивости из једног подручја Мексика где су ово главни зачини у исхрани а за дијабетес су тамо само чули...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара