Подизање имунитета хладном водом?

Јачање имунитета веома је важно, посебно код деце, како би била здрава, јака, весела и енергична. Међутим, у најмлађем узрасту, она су у свакодневном животу изложена великом броју вируса и бактерија. Игра са вршњацима, посебно у вртићу, где у једној просторији борави много деце, често изазива разне инфекције. Родитељи се зато с разлогом питају како да заштите своју децу и ојачају им имуносистем.

И док доктори углавном препоручују уравнотежену исхрану, боравак у природи на чистом ваздуху, довољно сна и много течности, у једном сибирском вртићу имају необичан начин за подизање имунитета код деце.

Веровали или не, деца у Сибиру се поливају хладном водом како би им ојачао имунитет. Сваког јутра, без обзира на то колика је спољна температура, у дворишту вртића у месту Краснојарск, одевени само у доњи веш, сипају себи кофу хладне воде на главу.

Васпитачице кажу да то јача њихов имуносистем. Овај вртић је једини такве врсте у Сибиру. Почео је да ради пре више од 20 година и још тада су сауна и базен били изграђени уз главну зграду. Тадашњи директор и васпитачице, обожаваоци активности на отвореном, схватили су да имају прилику да децу укључе у типично руски систем физичког васпитања.

Потапање у хладну воду је нешто на шта су Руси навикли. Међутим, деца старости од три до седам година премала су за ледену воду. Зато је одлучено да прво треба кратко да бораве у сауни, потом излазе у двориште вртића да би се полили хладном водом и одмах затим се враћају у добро угрејане просторије, где се облаче. Вода којом се поливају има око 23 степена. 

„Понекад им дајемо воду чија је температура само 18 степени, али то не чинимо пре пролећа, јер тада су дани дужи и нема смрзавања напољу. Наравно, може бити и нижа температура воде, ако деца баш траже, али се то не дешава често“, каже инструкторка пливања Оксана Кабочко.

Девојчица Даша објаснила је да се онај ко то ради једном дневно, неће разболети. Када су је питали да ли јој је хладно ‒ одговорила је да није јер је на то навикла.

„Не кажем да су наша деца баш увек здрава, али свакако се брже опорављају. Нису тако осетљива на епидемије као друга деца. Ми смо током година уочили да су наша деца та која се последња разболе“, каже Јевгенија Васецкаја, директорка вртића.

Краснојарск се налази на југу Сибира, па је температура понекад веома ниска. Ако падне испод минус 25 степени, ова активност се одлаже. Одлаже се и у случају јаког ветра да би се спречиле промрзлине.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара