Питко здравље из дубина

У оази чистог ваздуха, мира и зеленила надомак Београда, налази се благо извора бање Селтерс. Највећи замах у развоју, бања Селтерс доживела је 1975. године, када је Завод за медицину рада и рехабилитацију откупио и реновирао целокупни комплекс. Бања је претворена у модерно лечилиште са специјализованим стручним кадром.

Први подаци о бањи Селтерс датирају из 1893. године, када је ископан први бунар с топлом и сланом водом. Утврђена је сличност овог термоминералног извора са бањама Бад Емса у Немачкој, Роа у Француској, Лухацовиче у Чешкој. Названа је српски Селтерс јер је њена вода била најсличнија оној у бањи Селтерс у Немачкој. Вода је одликована у Бриселу 1906. године, а свега годину дана касније, и у Лондону. Исте године са истим називом вода је флаширана и дистрибуирана широм Европе.
 
„Данас се та вода за пиће користи за неке болести слузокоже, желуца и пробавног тракта, али више се користи њено опште дејство на организам путем масажа том водом или инхалација, што је у научним студијама доказано као веома благотворно за дисајне путеве“, започиње причу о благодетима ове воде примаријус др Снежана Kостић, директорка Института за рехабилитацију покретних и непокретних болесника „Селтерс“ у Младеновцу.

„Када је откривена, више се користила као сама вода у медицинско-комерцијалне сврхе. Постојао је мали хотел који је радио неких 30 година. Онда се десио Други светски рат и све је остало запуштено“, објашњава др Костић.

Пелоид и „блатни базени“ 

Први завод за медицину и рехабилитацију основан је 1974. године и тада креће озбиљна експлоатација ове термоминералне воде. Направљене су две бушотине. Вода је нађена на дубини од 836 метара на првој бушотини, а на другој на више од 1.000 метара. Температура воде износи 52 Целзијусова степена, а на чесми у кругу лечилишта нешто мање, 40 степени. Ова термоминерална вода спада у групу најлековитијих природних минералних вода.

Највећи замах у развоју бања Селтерс доживљава 1975. године, када је Завод за медицину рада и рехабилитацију откупио и реновирао целокупни комплекс. Бања је претворена у модерно лечилиште са специјализованим стручним кадром, савременим дијагностичким кабинетима и опремом, што уз природан фактор, у лечењу даје изузетне резултате.

„Оно што нас највише разликује од рехабилитације коју можете да обавите у неком другом центру, јесте да имамо природан лековити чинилац ‒ то је селтерс вода, захваљујући којој је настала бања Селтерс. Осим што имамо све могуће агенсе физикалне терапије као што су електротерапија, магнет, ласер, ултразвук, топлотна терапија, имамо сале за кинезитерапију, радну терапију, али и наше базене са минералном водом, каде за подводну масажу с минералном водом. Имамо пелоид који сами производимо дозревањем лековите глине из оближњих места с нашом минералном водом“, каже др Снежана Kостић. Додаје да је овог лета отворен и базен са нискоминерализованом водом и да намеравају да у том комплексу изграде још базена ‒ који ће бити „блатни базени и базени са високоминерализованом водом, јер је вода тог квалитета ретка на нашим просторима“.

Здравствени туризам је млада категорија, али се показало да је веома смислена. „Ми смо и терцијална установа и наставна база Медицинског факултета. Имамо високо специјализован кадар за лечење неуролошких, пулмолошких, кардиоваскуларних, ортопедско-трауматолошких и реуматолошких пацијената, као и за дечју рехабилитацију. Али смо и у сталној обавези да се усавршавамо“ ‒ истиче др Kостић. Сматра да су, када је у питању здравствени туризам, бање Мађарске и Словеније много развијеније у овом моменту од наших и напомиње: „Али зашто би наши људи путовали далеко, ако већ такве услове могу имати у својој земљи?“

Странци све више зинтересовани 

Пацијенти и гости могу користити консултативне прегледе лекара специјалиста: интернисте, као и стручних сарадника, психолога, логопеда и дефектолога. Осим корисника превентивног здравственог туризма, у бању Селтерс највише долазе пацијенти по упуту РЗЗО-а. За лепоту бањског туризма у нашој земљи, али и превенцију, као и рехабилитацију, све више су заинтересовани и странци.

„У последњих неколико месеци имали смо посете групе из Арапских Емирата, затим делегације из Техерана, као и преговоре са Аустралијским фондом да овамо на опоравак шаљу групације наших људи који раде и живе у иностранству. Проценили су да би им овде опоравак био бржи и успешнији јер би били рехабилитовани на матерњем језику“, наводи др Kостић. Каже да ти посетиоци дођу одушевљени околином и изгледом иако су навикли на боље смештајне капацитете. Зато ће се у будућности радити управо на што бољим условима. На пример, да преписану терапију пацијенти могу да добију у потпуности у једној просторији. Наша саговорница сматра да су на добром путу и напомиње да странци одлазе задовољни, нарочито медицинским приступом.

Осим усавршавања стручног кадра и стварања бољих услова за пацијенте, циљ им је да ангажују стручњаке за проналазак новог извора воде, јер како кажу, сваки извор има свој век, зато овој води треба на време обезбедити дуговечност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара