Приче које су измениле свет

„Би-Би-Си“ је анкетирао стручњаке широм света, са циљем да наведу до пет измишљених прича које су, по њиховом мишљењу, утицале на историју или обликовале размишљања људи. Добили су одговоре од 108 аутора, академика, новинара, критичара и преводилаца из 35 земаља. Њихов избор је укључивао романе, песме, народне приче и драме на 33 језика.

Хомерова Одисеја је била на врху листе, а следила је Чича Томина колиба ‒ примери различитих начина на које су испитаници протумачили „причу о обликовању света“. Древни старогрчки еп препричава се вековима, док је роман Херијет Бичер Стоу из 1852. био истакнут због тога што је „први политички роман у САД који је читала најшира публика“. Франкенштајн Мери Шели и Орвелова 1984. нашли су се, такође, међу првих пет књига.

Најпопуларнији аутори сто најбољих прича били су Шекспир, Вирџинија Вулф и Франц Кафка, са по три приче. Међу признатим класицима налазе се и приче које нису толико познате на глобалном нивоу: Џунгла Аптона Синклера из 1905, која је открила капиталистичку експлоатацију у кланицама у Чикагу и допринела увођењу нових савезних закона о исправности хране, као и кратка прича Тоба Тек Синг Садата Хасана Манта.

На листи сто прича нашли су се и 1001 ноћ, Сервантесов Дон Кихот, Маркесових Сто година самоће, Хомерова Илијада, Божанствена комедија Дантеа Алигијерија, затим књиге о Харију Потеру, бајка о Пепељуги, Злочин и казна Ф. М. Достојевског, Рат и мир Лава Толстоја, Езопове басне...

Листа сто прича које су измениле свет, само је полазна тачка ‒ циљ је да се покрене разговор о томе зашто неке приче трају, а читаоци настоје да их разумеју на разне начине вековима пошто су настале. Такође, она треба да подстакне размишљање о томе због чега је дељење тих прича основна људска потреба: она која може надвладати поделу, надахнути промене, па чак и изазвати револуције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара