Демократија чува здравље

Посао менаџера високо се рангира на лествици стреса.Опасност вреба из сваког угла : приликом одлучивања, делегирања послова, одговорности, одржаваања угледа и статуса, увођења новина, решавања проблема на креативан начин, притисака да се све уради на време, конфликата,захтева да се често путује, обезбеде нови перспективни послови...

Односи са подређенима за менаџере су често критична тачка која може да буде окидач за стрес. Највећа непријатност је, свакако, отворено или прикривено бојкотовање послова које је наложио подређенима, али послушност могу да ускрате и колеге што је додатни извор стреса. Уостлом, „топ менаџери" су често усамљени и изоловани.

По мишљењу психолога, добри међуљудски односи са надређенима, подређенима и колегама у колективу предуслов су за здраву радну средину и здравље запослених. Демократичност и одсуство чврсте руке у руковођењу сматрају се прворазредним за повољну климу у колективу. Ауторитарна атмосфера доводи до незадовољства, осећаја угрожености, ниске мотивације за рад, лошег физичког и менталног здравља.

„Имајући у виду карактеристике сваког појединца природно је да ће неко боље ,а неко лошије да се носи са стресом. Људи различито емотивно реагују и тако доживљавају и притисак који долази из спољне средине. Све то може да се одрази и на здравље," каже проф. др Алкександар Миловановић, директор Института за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић".

Наравно, тешко је да једна иста политика, култура и клима организације подједнако задовољава све запослене, укључујући и све менаџере. Исто тако, идентична ситуација за некога може бити високо стресна, док другог оставља готово равнодушним. Стрес настаје само онда када особа неку ситуацију доживљава угрожавајућом за њу лично.

Посебно су значајни прекомерни ангажмани на послу и продужено радно време.Између броја радних сати и смртности од срчаних обољења постоји директна веза.Уколико стрес потраје организам се бори и адаптира, али временом може да дође до исцрпљености, па и лошег исхода.

„Постојала је идеја да се менаџерска болест уврсти на листу професионалних болести,али су мишљења била подељена. Тешко је разлучити и поделити количину стреса која се јавља на радном месту од оне која је могућа у приватном животу," објашњава проф. Миловановић.

И личне карактеристике менаџера погодују стресу, јер се за тај посао чешће опредељују амбициозни, компетитивни, агресивни, стално напрегнути, хитри. Дакле, менаџерски послови привлаче пре свега људе који по структури личности имају већи ризик да оболе од кардиоваскуларних болести.

„Раније су најчешће помињане менаџерске болести биле чир на желудцу и дванаестопалачном цреву и инфаркт миокарда.У новије време листа потенцијалних соматских болести се шири, јављају се и витилиго и псоријаза, као и шлог," каже проф. Миловановић.

Међу најстреснијим пословима данашњице осим менаџера и бизнисмена, убрајају се и посао новинара пилота, хирурга, возача метроа, аутобуса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се