Кинеска Нова година у знаку Свиње

Кинеска Нова година означава крај зиме и почетак пролећа. Не пада у исти дан сваке године, већ се то дешава између 21. јануара и 19. фебруара. Ове године почиње 5. фебруара и у знаку је Свиње, а 24. јануара идуће године почеће година у знаку Пацова.

Кинески календар заснива се на лунарном циклусу од 12 месеци, али сваке друге или треће године има и 13. месец, јер се, ипак, равна према дужини соларне године. Година тако има између 353 и 355 дана, а преступна између 383 и 385 дана пошто се и месец дана рачуна другачије од нашег календра.

Прослава траје 15 дана и завршава се уз пуно пиротехнике : петарди и ватромета. Верује се да се тако терају зли духови. Међутим, последњих година из безбедносних разлога, такав вид празновања се ограничава. Сваке године се бележи велики број пожара, а има и повређених. На куповину поклона и припрему новогодишње трпезе и двонедељно славље троши се много новца.

Кинеска Нова година обележава се широм света где живи бројна кинеска дијаспора и процењује се да се у то доба године потроши преко 100 милијарди долара. У ту цифру ваља убројити и трошкове путовања, јер сви желе да празник проведу са породицом и тада долази до највеће миграције људи на планети у току године.

Празник пролећа је најважнији и најсвечанији празник у Кини. Симболизује долазак новог циклуса, како у природи, тако и у животу људи. То је прилика да се све лоше остави у години која је на измаку. Ипак, пролеће не почиње у време кинеске Нове године, иако га она слави, већ стиже касније. У време новогодишњих празника у Кини је још зима, поготово на северу земље где су могуће и врло ниске температуре.

Црвена боја

Кинеска Нова година је у знаку црвене боје која симболизује врлину и искреност и верује се да тера зло. На прозоре и врата стављају се украси од црвеног папира, а новац се поклања у црвеним ковертама.

Последњег, петнаестог дана празновања, у ваздух се пуштају црвени лампиони.Новогодишња трпеза се пажљиво бира. Уколико нема неких намирница на столу то може лоше да се одрази на наредну годину. Прачнична трпеза у Кини је обилна, јер је „време шаке пиринча" такорећи заборављено.

Свака година је у знаку неке животиње. Према легенди Буда је за Нову годину позвао све животиње, али се одазвало свега 12 и то овим редоследом: пацов, биво, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза,мајмун, петао, пас и свиња. Сваким од ових знакова влада и један од 5 елемената: метал, вода, дрво, ватра, земља.То значи да сваки од 12 знакова има 5 подгрупа, што значи 60 комбинација. Након тога, циклус се понавља.

Тако није довољно знати знак, већ и елемент који њим влада. Људима се, иначе, припусују особине знака у години у којој су рођени. И деца се у Кини често планирају према томе, а један од најпожељнијих знакова је Змај.

Година пред нама је у знаку свиње и верује се да је то година која пружа шансе за напредак и успех, да доноси задовољство и срећу.

Приредила: Александра Божовић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара