Тродимензионална мапа ‒ поглед у будућност градова

Замислите изузетно детаљну тродимензионалну мапу свог родног града, на којој може да се прати сваки становник са мобилним телефоном. Та идеја је тешко изводљива због низа безбедносних питања повезаних са праћењем грађана на интернету. Међутим, могуће ју је спровести у Сингапуру, где градске власти разматрају како технологија може да побољша животе.

Виртуелни Сингапур је детаљна мапа са невероватном количином података ‒ од тога колико има квадратних метара у било којој згради, до тога колико неки прозор пропушта сунчеве светлости у просечном дану.

Тродимензионална мапа је део градског плана названог „Паметна нација" и дело је француске компаније Дасо систем. Циљ пројекта је да мапа обухвати што је више могуће података.

„Када гледате дигиталне приказе са дводимензионалним подацима, градови изгледају као равне површине. Значи, имате различите врсте основних информација које нису повезане. Подаци, било да је реч о географским, просторним било статичким, морају да буду повезани у доследан модел", објашњавају из компаније Дасо систем.

Јасноћа и прецизност мапе су невероватни, а њена практична примена толико свеобухватна да званичници Сингапура као што је Џорџ Ло тек сада почињу да схватају колики су капацитети тог програма.

„Можемо да анализирамо у којим подручјима постоји опасност од поплава током обилних киша или да утврдимо како да у разним четвртима побољшамо хлађење током врућине." Програм може и да прати људе користећи информације из њихових мобилних телефона, што би градским властима могло да помогне да решавају питања као што је брза евакуација становника.

„Ако се тако нешто догоди, телекомуникационе компаније могу да преносе податке уживо. Људи носе мобилне телефоне, тако да можемо прецизно да утврдимо колико их има, а затим да их брзо евакуишемо на основу плана и симулације са лица мјеста", каже Ло.

Међутим, праћење грађана без њиховог пристанка представља огроман проблем када је реч о безбедности и кршењу приватности, што градски тим, како тврди Ло, озбиљно узима у обзир.

„Морамо да размотримо мере које би осигурале приватност. Нећемо кршити политику Сингапура у погледу тог питања." 
Међутим, аутори мапе се надају да ће им доступни подаци помоћи да планирају безбедан и пријатељски настројен Сингапур у будућности.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се