Последњи дан највеће научне забаве у овом делу Европе

Последњи дан Фестивала науке (недеља, други децембар), највеће научне забаве у овом делу Европе, проћи ће у знаку породичних дружења са узбудљивим научним програмом смишљеним тако да заинтригира старије посетиоце, али и забави бројне малишане који праве своје прве научне кораке.

Дванаести Фестивал науке својим слоганом „Земља будућности" позива родитеље да са својом децом истраже свет будућности и упусте се у најразноврсније научне изазове који их засигурно неће оставити равнодушним!

Природа

Најмлађи, али и они старији посетиоци Фестивала науке у прилици су да савладају најразличитије вештине које ће им помоћи приликом боравка у природи. Свет шумских животиња добио је свој кутак на Фестивалу, где најмлађи „радозналци" могу да се упознају са становницима који владају шумским пределима наше земље. Старије посетиоце заинтересоваће начини на које наши домови могу постати још зеленији уз архитектуру будућности, док ће сви заједно моћи да провере да ли је могуће покренути авионе уз мало соларне енергије.

Технологија

Љубитељи виртуелне реалности откриће многе могућности овог технолошког искорака ‒ од примена у психолошким истраживањима, до великих истраживања енергетских ресурса. Такозвани 'уради сам' уређаји кроз забавне експерименте приближиће неуронауку свим узрастима, док ће фестивалски експертинејџери, средњошколци и основци из целе земље на једноставан и разумљив начин представити својим вршњацима своје нимало једноставне изуме из роботике и електронике.

Игра

Како старе справе за вежбање и неколико кухињских предмета могу да добију сасвим нов живот ‒ посетиоци Фестивала науке могу да провере на великом игралишту у Хали 3А које рециклажи даје сасвим ново значење. Јединствени плесни времеплов води љубитеље историје кроз најразличитије епохе уз Клеопатру и Цезара, витезове... Они који желе да се поиграју са сопственим чулом мириса могу да се упусте у неке веома пријатне, али и сасвим непријатне изазове. Границе физичке издржљивости најхрабрији ће моћи да испитају, али и помере, кроз захтевне веслачке изазове.

Забава

Научнофантастична бина је и ове године резервисана за најлуђе научне шоу-програме у граду. Током породичног дана окупља научнике из САД, Француске, Естоније, Пољске и Србије. Било да су у питању циркуске вратоломије које пркосе законима науке, било водена авантура или дружење са тајним агентима који путују у свемир, ове научне представе не остављају равнодушнима ни млађе ни старије посетиоце. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се