У Торонту одржан 18. Фестивал српског филма

У четири фестивалска дана, од 22. до 25 . новембра, публика у Торонту видела је култне филмове српске и југословенске кинематографије ‒ остварења Слободана Шијана „Ко то тамо пева“ и Лордана Зафрановића „Окупација у 26. слика“. Документарним филмовима обележено је сто година од завршетка Првог светског рата.

Слободан Шијан, Лордан Зафрановић и Јасмина Вујновић Милошевић били су гости 18. Фестивала српског филма у Торонту, који се ове године одвијао под радним насловом „Филм и рат". Они су се публици представили на самом отварању, после сваке пројекције, као и на специјалној трибини посвећеној ратном филму и документарним остварењима о Првом светском рату.

„То је наш покушај да у време кад српски филм није на неком високом нивоу одржимо овај фестивал и да публику анимирамо нечим што није само забава", рекао је на отварању Ненад Станковић, директор Фестивала српског филма.

Станковић је подсетио да ће на Фестивалу бити приказани и филмови Огњена Гавонића „Терет" и Бориса Митића „У славу ничега", са Игијем Попом у улози наратора. Публику је на отварању поздравио и генерални конзул Србије у Торонту Василије Петковић, рекавши:
„Одличан посао обављају и Фестивал и директор Ненад Станковић а ја им желим да истрају најмање још оволико, дакле, по људским мерилима још једно пунолетство, јер они овде не представљају само српску кинематографију већ и српску историју и културу". 

Фестивал је отворен омажом недавно преминулој хероини домаћег филма, Милени Дравић а приказани су филмови „Мој тата на одређено време" и дипломски филм Тање Живковић „Маријина епизода". Живковићева је на отварању говорила о сарадњи са славном глумицом:
„Драго ми је што сам је познавала у ових последњих пет година. Знам да овај мали филм не значи ништа за њену огромну биографију али ми је драго што смо се познавале и што сам имала прилику да учим од ње".

Чудо на платну 

Традиционална филмска журка одржана је и ове године после пројекције дигитализоване копије филма „Ко то тамо пева" и документарног филма Јасмине Вујновић Милошевић „Сећања са Крфа".

После приказивања „Окупације у 26 слика", Лордан Зафрановић је, одговарајући на питања публике, рекао да се добар, чак велики филм препознаје по томе што човек купи карту, очекује чудо на платну и изађе са препоруком и осећањем да је добио више но што је платио.

Подсетио је и на то да су Карл Малден и Ден Тана имали осећај да „Окупација" може добити Оскара за најбољи страни филм под једним условом:
„Звали су Јадран филм и рекли да имамо велике шансе да добијемо Оскара, али под условом да се сцена масакра из аутобуса скрати са седам на три минута због женског дела Академије који ће, због ужаса, изаћи и не погледавши филм до краја."

Он је то одбио и филм је наставио свој пут по биоскопским дворанама, док је аутобус продужио филмску каријеру стигавши и до Слободана Шијана и „Ко то тамо пева".
„Тај аутобус је у мој филм дошао из филма Живојина Павловића Довиђења у следећем рату, где је био офарбан у војну, СМБ боју. Био сам несрећан због боје али је сценограф то средио брзо, његов асистент је набацивао блато тако да је издржао до краја мог филма", рекао је Слободан Шијан.

Многи у Торонту су први пут видели „Плаву гробницу" чији је аутор Јасмина Вујновић Милошевић, новинарка РТС-а. Баланс између историјских чињеница и емотивне поруке о судбини песника Милутина Бојића гануо је гледалиште.

„Сви ми који смо били укључени у рад на Плавој гробници заједно смо допринели да филм добије ту компоненту и причу изнесе на емотивнији начин но што би то било могуће само са биографским и историјским подацима", истакла је ауторка. Вече пре краја Фестивала одржана је трибина „Филм и рат" на којој су Шијан и Зафрановић озбиљно и стрпљиво одговарали на питања модератора и публике.

Укратко, Лордан Зафрановић је казао да његова фасцинација ратом, људским судбинама и зверствима траје дуго и да јој је покретач страх да се ужас може поновити. Шијан пак за себе каже да је редитељ комедија и да је уверен у то да иза 99 процената ратних, чак и антиратних филмова, стоји идеологија финансијера и да му зато тај жанр никада није био мио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара