Енергетика и климатске промене

Скуп о српској енергетици и климатским променама, одржан je 26. новембра у организацији Српске академије наука и уметности. Био је посвећен темама од великог значаја за становништво и државу а отворио га је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Скуп је замишљен као серија предавања праћених конструктивном разменом мишљења између представника привреде, струке, државе и потрошача, у циљу проналажења уравнотежених решења.

У српској енергетици и односу према климатским променама и животној средини постоје отворена питања, а отварају се и значајна нова. Одлуке о ресурсима (угаљ, нафта, гас и обновљиви извори), избору и начину примене нових технологија, те развоју енергетике у целини, треба доносити тако да, пре свега, одговарају интересима Србије. Постоји потреба да се предузму све разумне мере ради ублажавања даљих промена климе, као и потреба да се привреда и друштво што пре прилагоде климатским променама.

Др Слободан Вукосавић, председник Организационог одбора скупа и дописни члан САНУ, приближио нам је тематику манифестације.

Који критеријуми су били релевантни у организовању овог научног тематског скупа?

‒ Ове године организован је скуп о енергетици и климатским променама са циљем да пружи платформу за једну конструктивну дискусију и размену мишљења између стручњака, корисника енергије, произвођача енергије и свих заинтересованих.

Проблем енергетике и климатских промена је проблем о коме данас размишљају многи у свету. Потребно је обезбедити сигурно, доступно, прихватљиво снабдевање енергијом, а да при том нема превише негативних утицаја на окружење, јер нема неутралне енергетике. Свака енергетика има одређени негативни утицај на животну средину и све и да ставимо по страни традиционалне термоелектране и обновљиве изворе и занемаримо њихове негативне утицаје на окружење, остаје околност да сва енергија коју искористе потрошачи, бива предата амбијенту и загрева окружење, утичући тако у неким случајевима на микроклиму.

Како се у другим земљама постављају према том проблему?

‒ Постоје различити погледи на то како треба конципирати енергетику и они се мењају од државе до државе, нема јединственог рецепта и зато је потребно да и ми данас размотримо шта је у најбољем интересу српског становништва и државе.

Ако узмете пример Италије, она планира да увози електричну енергију, али жели да има чисту животну средину надајући се да ће на рачун туризма или здраве хране, који ће бити у експанзији у условима чистог окружења, остварити приход на основу кога ће платити ту увезену енергију.

Пољска жели да има сигурно и безбедно напајање енергијом, прихватљиве цене енергије, јер се она уграђује у сваки производ и утиче на конкурентне земље, а Пољаци желе да буду конкурентни, да искористе свој врло квалитетан угаљ.

Како је позиционирана Србија?

‒ Где треба позиционирати Србију предлажу стручњаци, учесници овог скупа; кроз дискусије и предавања, предлоге закључака дају виђење пута прихватљивог за нашу земљу.

Пред Србијом су нове иницијативе и захтеви да се интензивирају промене у енергетском сектору и поставе амбициозни енергетски и климатски циљеви за наредне деценије. Покренуте у доброј намери, досадашње директиве и препоруке имале су већином позитивне ефекте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара