Уметност у Музеју ваздухопловства

У првој половини децембра Музеј ваздухопловства у Београду приказаће специјално осликан авион и скулптуре на којима су уметници Марко Ћулум, Стеван Јовановић и Марко Ивковић почели да раде крајем априла. Овај пројекат (који се састоји из још два пројекта) покренут је са циљем да промовише културу и допринесе да што више посетилаца посети Музеј.

Први пројекат је ручно рађена метална скулптура аутора Марка Ивковића (Металартист), која ће бити предата Музеју ваздухопловства и тиме постати један од многобројних и јединствених експоната. Сама скулптура, према Марковом предлогу, рађена је у духу југословенске авијације и чине је четири елемента: лансирна рампа, наковањ, рука са маљем и авион.

Скулптура прича причу о моћној југословенској авијацији у периоду после Другог светског рата до краја 20. века која је самостално функционисала, била иновативна и пратила велике светске силе у производњи авиона.

Металартист од металног отпада, зупчаника, шрафова, металних плоча и делова аутомобила прави нереалне скулптуре, које на први поглед ‒ без обзира на материјал и делове од којих су сачињене ‒ одишу невероватном енергијом и животом. Конкретно, мој посао подразумева организацију извођења радова, да сам процес радова документујемо фото и видео материјалом, пронађемо потенцијалне спонзоре и сараднике на пројекту и представимо радове јавности", каже Стеван Јовановић, један од аутора пројекта.

Други пројекат је ручно осликавање првог домаћег авиона који је имао способност да лети брже од звука. Предлог за осликавање дао је Марко Ћулум (Ћулум Метод Марко Арт), који је изабрао комбинацију птице орла, по коме авион и носи име, и српске тробојке и ознаке српске авијације ‒ рондела.

„Авион на ком сам радио ‒ Орао Ј22 „пензионисан" је војни борбени авион, дужине 13 метара, распона крила 9,60 метара, укупне површине крила 26 квадратних метара са једне стране и висине 4,50 метара, док је укупна површина осликавања износила око 130 метара квадратних", изјавио је Марко.

Пројекат је у завршној фази израде, метална скулптура је готова. Ова трочлана екипа назвала је себе Craft&Art, а на пројекту су радили из чистог ентузијазма, без новчане накнаде и уз помоћ спонзора који су обезбедили боје и материјале потребне за рад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара