Сећања из Липовачке шуме

Милош Ђукић ‒ чувени каскадер који је обележио историју југословенског филма ‒ одлучио је да отвори свој коњички клуб у Липовачкој шуми, посвети се тренерској професији и том спорту. Ипак, нашао је начин да остане повезан и с филмским и телевизијским стваралаштвом.

Милош Ђукић је легенда југословенског филма када је реч о каскадерству. Ни сам не зна тачан број филмова које је снимио, али неким својим озбиљним почетком сматра рад на филму „Неретва". Још у раном детињству открио је љубав према коњима, а када је имао деветнаест година деда га је одвео у Филмски град и тада је започела његова животна и професионална прича ‒ постао је каскадер.

У бившој Југославији доста се улагало у филмску продукцију, и то не само зато што је Тито био велики обожавалац кинематографије већ и што је то била врло исплатива делатност која је доносила доста новца држави. Снимани су огромни пројекти у којима су играли светски познати глумци ‒ Ричард Бартон, Јул Бринер, Франко Неро...
Милош Ђукић је играо много пута и у страним филмовима, где су захтеви, али и зарада ‒ били много већи. Оно што је од свега најзначајније када је реч о светској кинематографији, јесте чињеница да су ту каскадери били осигурани, штавише, нису ни смели да снимају без осигурања, што није био случај у нашој земљи.

Током своје дугогодишње, деценијске каскадерске каријере, дублирао је многе филмске звезде, али било је и оних који нису хтели замену испред камере. Један од њих је и чувени Бата Живојиновић.

Крајем деведесетих година прошлог века, Милош доноси одлуку да отвори свој коњички клуб МБМ у Липовачкој шуми, и то из неколико разлога ‒ да као тренер подучи заљубљенике у коње и јахање, нарочито оне најмлађе, да развије људску свест о животу у складу са природом, и да окупља филмске раднике у дружењу и креирању нових пројеката за филм и телевизију. Коњи из Милошевог клуба имали су значајне улоге у разним жанровима, а у највећем броју појавили су се у серији „Немањићи".

Познато је да је каскадерски посао веома ризичан и опасан по живот. Милош је једва преживео тешке повреде задобијене у једној страној филмској продукцији, додуше, не на коњу, већ на аутомобилу, који је иначе врло ретко користио у својој каријери.

Данас још понекад одигра неку каскадерску улогу, али радије се бави тренерским послом, дружећи се са члановима клуба, заљубљеницима у коњички спорт и природу. Са својим колегама и пријатељима с филма пребира по успоменама и сећањима у скривеним местима своје душе, окружен изазовним лепотама Липовачке шуме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се