Одржива архитектура

Михољско лето у Београду обележио је тематски интересантан догађај: представници одрживог, еколошког, енергетски ефикасног и соларног погледа на архитектонско стваралаштво окупили су се на Другом конгресу одрживе архитектуре и енергетске ефикасности у Југословенској кинотеци.

Архитекта мр Владимир Ловрић, председник Организационог одбора Конгреса, руководи се идејом да данас и у будућности свако архитектонско и урбанистичко дело мора бити одрживо у свим сегментима ‒ у процесу пројектовања, планирања и изградње.

Организатори су окупили експерте који су кроз своја предавања и радионице представили одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим идејама у архитектонском пројектовању и дизајну ‒ уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних зелених технологија и рециклираних материјала. Тиме је потенциран и основни захтев одрживости, а то је очување природних ресурса ‒ земље, воде и ваздуха.

Конгрес су организовали Удружење ЕКОКУЛТ, Магазин „Екокућа" и Архитектонски факултет Универзитета у Београду, а подржали Француски институт и амбасаде Данске, Пољске, Израела. Конгрес је отворио архитекта Владимир Ловрић, као домаћин манифестације.

На самом почетку, кроз прва два предавања, наглашен је важан контекст ‒ тежња савремене архитектуре да у фокусу не буде само зграда (њен производни утицај на природу) него и размишљање о добробити природе, еколошком простору, нашој околини.

Кроз такво размишљање поново се враћамо објекту и регенеришемо га тако да буде у функцији природног окружења и да чува околину, а не да јој штети, објаснио је В. Ловрић.

Многи предавачи су кроз студентске радионице представили младим колегама тенденције и рецентне пројекте, показавши им на који начин архитектура данас иде према одрживости и у којој мери кроз енергетску ефикасност доприноси штедњи енергије. То је врло битна илустрација за српске услове, где је тај енергетски ниво на веома ниском нивоу. Брига о околини је примарна и представља будућност архитектонског и хуманог размишљања.

У том погледу, студенти који су похађали радионице на Конгресу стекли су велико искуство које ће моћи да примене у својим даљим радовима и кроз усавршавање.

Да ли може и Србија да буде као скандинавско зелено острво, које је потпуно окренуто таквом начину размишљања ‒ са 27 посто електричних аутомобила, великим бројем бициклиста, воденим површинама које хладе ужарене асфалтне градске површине, великим зеленим оазама где се људи сусрећу, разговарају и формирају град 21. века?

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се