Флеш моб ‒ Дани Смиљане Мандукић

Флеш моб ‒ програм уметничких игара који ће бити одржан 14. октобра у подне на три локације ‒ најавиће другу по реду манифестацију „Дани Смиљане Мандукић“ која се наставља од 17. до 21. октобра, у организацији удружења „Уметничка утопија“.

Флеш моб ће бити одржан на почетку Кнез Михаилове улице, Теразијама и Тргу Николе Пашића, a музику за плесну секвенцу потписује Југослав Хаџић. Фокус овогодишњег програма је на међугенерацијском сусрету играча и кореографа, откривању процеса сарадње између композитора и кореографа, као и на активном промишљању ‒ кроз представе и округли сто ‒ о месту савремене игре и играча некад и сад.

Програм обухвата три представе: 17. октобра биће одиграна представа Хлеб театра Тело памти; затим ће на вечерњој сцени Позоришта лутака „Пинокио" бити приказана представа Меднес у извођењу Плесне удруге „Сјене" из Шибеника; док ће у Битеф театру „Битеф денс компанија" извести представу Простор за револуцију.

Део програма биће одржан у Установи културе „Пароброд" и започеће пројекцијом документарног филма Тело памти, у коме су забележена сведочанства играча Јелице Голубовић, Наталије Ђорђевић, Јована Деспотовића и Дубравке Малетић о њиховом плесном и животном путу који траје од тридесетих година прошлог века до данас, уз разговор са учесницима. Трибина „Игра и музика" представиће простор за дијалошку платформу композитора и кореографа, уз откривање процеса рада на плесним представама. Последњег дана програма биће организовано вече „Вечерња код Бебе Бе", посвећено сећању на Смиљану.

Циљ пројекта је подсећање на живот и дело Смиљане Мандукић, на њену улогу и значај у етаблирању савремене игре код нас, али и преиспитивање и критички осврт на положај савремене игре у Србији у 21. веку, те на ситуацију савремених и самосталних уметника из области плеса онда и сад.

Подсећамо да је Смиљана Мандукић била плесачица, кореограф и плесни педагог, те да је једна од зачетница савремене уметничке игре код нас. Основала је и више од три деценије водила плесну трупу „Београдски савремени балет Смиљане Мандукић", у оквиру које је остварила више десетина вредних кореографија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво