Програмирање за апсолутне почетнике

Свет се никада није мењао тако брзо као данас. Многа занимања нестају и појављују се потпуно нова. У протекле две деценије интензивно су истраживани потенцијали људског мозга и стилови учења. Оно што је неоспорно, учење је најделотворније када је забавно.

Пратећи нове токове и израз који ће заинтересовати нове генерације, негујући домаће ауторе и откупљујући права за најбоље светске едиције, издавач „Креативни центар" деценијама одржава пажњу нових генерација читалаца. Управо су објављене књиге програмирања за почетнике за два програмска језика: Scratch и Python.

„Предности учења програмирања од најранијег узраста вишеструке су", сматра рецензент књига Ненад Аврамовић, млади програмер са великим искуством у вођењу радионица за децу. „Осим што се припремају за занимања будућности, деца учењем програмирања развијају способност логичког размишљања и вештину решавања проблема."

Scratch за апсолутне почетнике

Scratch је програмски језик намењен апсолутним почетницима који желе да реализују своје прве игрице и анимације, оживе и покрену јунака, додају му позадину, звучне ефекте и музику. На располагању им је библиотека готових ликова, али помоћу употребних алата за цртање могу и сами да цртају своје јунаке. У водичу је свака радња детаљно описана и илустрована на духовит и забаван начин. „Scratch спада у блоковске програмске језике и, за разлику од класичних текстуалних, омогућава нам да рачунару задајемо наредбе једноставним склапањем блокова", каже Ненад Аврамовић.

Изврсним илустрацијама деца могу поступно да праве кораке у програмирању. Довољни су компјутер са тастатуром (не таблет) и интернет веза. Потребно је укуцати: www.useborne.com/quicklinks, а затим наслов књиге. Иначе, веб-сајт Scratch има и званичну верзију на српском језику и ћириличком писму.

После савладавања основа, штампани водич нуди програмирање игрица: Тркачки аутомобили, Авантура у свемиру, Скок, Бушење балона, као и читав низ прецизних упутстава, корисних савета и Речник.

Python за почетнике

Млади су свесни да је учење првог текстуалног програмског језика попут учења страног језика. Најтеже је научити први страни језик, а сваки нови је лакши. „Пратим графиконе на којима се види заступљеност нових програмских језика; Java и даље има примат, али најбржи раст има Python, он је једноставан за учење, има широку примену и налази се врху пет најпопуларнијих програмских језика у 2018. години", каже један млади читалац.

Упознавање са првим програмским текстуалним језиком јесте велики изазов. Водич „Програмирање за почетнике на језику Python" садржи илустроване примере који су довољно занимљиви, али не и превише компликовани, тако да мотивишу почетника у савладавању програмирања. „Ова књига покрива и неке од општих концепата рачунарског програмирања, корисних за касније савладавање било ког другог програмског језика", сматра програмер Ненад Аврамовић, рецензент књига, и додаје да из ње можемо научити како да унапред испланирамо програм који желимо да направимо и како да препознамо и отклонимо грешке у програму.

И ваша бака може да научи

Да ли је овај, све популарнији програмски језик добио име по култној британској серији Летећи циркус Монтија Пајтона? „А сад нешто потпуно другачије", чувена девиза популарних пајтоноваца може се применити и на програмски језик Python.

Више ништа није немогуће. Људски мозак има сјајну способност да учи и у позним годинама. Не устежите се да у старијем или зрелом добу научите нешто ново. Када се једном савлада један од ова два језика, могућности постају безграничне. Не морате да имате превелике амбиције, нити очекивања, какогод да иде, нова искуства изузетно обогаћују живот, а забава је загарантована. Наравно, то не значи да треба да заплените свом детету компјутер...

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара