Изазови пред енергетски ефикасним технологијама

Енергетска ефикасност је рационално коришћење енергије и омогућава да употребом напредних технологија добијемо више из ограничених ресурса. На тај начин могу се остварити већа доступност, чистија животна средина, мања цена енергије за домаћинства и индустрију, као и већи профит.

„Енергију морамо штедети на свим пољима. Једној трећини светске популације електрична енергија није доступна. Концепт уштеда кроз енергетску ефикасност важан је јер тако можемо да омогућимо да електрична енергија стигне и до тих људи. То је главни циљ, али искрено, не знам када ћемо то постићи", рекао је за Портал Образовно-научног програма Жерар Анри Каполино, шеф Катедре за електротехнику Универзитета Пикардија „Жил Верн" у Амјену, у Француској.

Према његовим речима, сада се у области електричних машина уштеде постижу аутоматизацијом и довођењем машина у оптимални режим рада: „Материјали и дизајн електричних машина су доведени на такав ниво да више не можете конструисати модел са револуционарним изменама и тако постићи велике уштеде".

Уштеде уз разумну свакодневну потрошњу

Када би се променио начин производње енергије и смањило њено трошење на грејање и хлађење, земље у развоју би могле доста да уштеде, сматра проф. Каполино.

Уситњавањем система за производњу енергије у сиромашним земљама омогућило би се да електрична енергија буде доступна већем броју људи. Ако имате више мањих система за производњу енергије који су ближи месту потрошње, електрична енергија се транспортује на мање раздаљине и смањују се губици, тако да је постојање више мањих система за производњу енергије економичније од једног великог".

Један од начина да се енергија уштеди и у богатим и у сиромашним друштвима, јесте да се смањи њено трошење на грејање и хлађење.

„Ако при хлађењу просторије подесите уређај на температуру за само један степен вишу од оне коју обично постављате, или грејете на температуру један степен нижу, можете много уштедети. Мислим да штедња енергије треба да буде начин живота", додао је наш саговорник.

За богате земље, „уситњавање" производње енергије није решење за уштеде. Њима је потребна производња огромне количине енергије, а уштеде се остварују на много начина употребом високих стандарда и штедљивих технологија.

Атомска енергија и „свемирске" технологије за производњу енергије

Међутим, упркос уштедама, потрошња у тим земљама је и даље огромна и потребни су велики системи за производњу енергије, попут нуклеарних електрана.

„Иако због могућих опасности покушавамо да смањимо њихов број тако што ћемо их затворити или заменити другим обновљивим изворима енергије, мени се чини да је то немогуће урадити у наредних двадесет година. Међутим, развијамо нове технологије које ће унапредити њихову безбедност", рекао је професор Каполети и додао да сматра да ће се нова нуклеарна постројења за производњу енергије градити и до краја овог века.

Нуклеарна фузија, начин производње огромне количине енергије заступљен на Сунцу и другим звездама, истражује се на југу Француске кроз пројекат ИТЕР, у ком учествују хиљаде истраживача са свих континената. Њихов циљ је да конструишу и покрену експериментално постројење за производњу енергије фузијом.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара