Мобилност и учење: искуства из Словеније

Део програма „Еразмус плус” ЕУ намењен мобилности предавача у области образовања одраслих и особља задуженог за стратешки развој институције, повезао је градове Србије и Словеније. Том приликом чланице удружења „Едуфонс” из Новог Бечеја могле су да прошире своја знања посматрајући активности и рад Пољопривредно-шумарског завода у Љубљани.

Стручне службе Пољопривредно-шумарског завода (Кметијско гоздарски завод Љубљана) делују на подручју 16 управних јединица, односно 38 општина средишњег дела Словеније, а површина подручја које покривају чини више од једне петине Словеније. Главна делатност пољопривредних газдинстава је сточарство ‒ млечна производња и производња говеђег меса. У оквиру Завода постоје: Одељење за сточарство, Центар за осемењавање „Преска", Одељење за шумарско саветовање, Расадник воћа „Студенец", Одељење за пољопривредно саветовање и управа. Учеснице пројекта имале су прилике да непосредно посматрају рад Одељења за пољопривредно саветовање, а упознале су се и са радом осталих одељења.

Одељење за пољопривредно саветовање, између осталог, организује и изводи различите облике образовања за пољопривреднике. Значајан је њихов рад на пројектима за развој провинције, при чему упознају становнике са планираним активностима на том подручју.

„Провинција не представља простор у којем се одвија само пољопривредна делатност. Провинција је рурално подручје у којем се интегрално преплићу елементи традиционалне пољопривреде, културног живота и друштвених делатности са новим технологијама и знањима. То је простор који ће у будућности значити прилику за развој иновативности и предузетништва, те тиме повезано обезбеђивање нових радних места", навео је Јоже Бенец, дипл. инж. агр., директор Пољопривредно-шумарског завода из Љубљане.

„Током боравка у Словенији, између осталог, упознале смо се са теренским радом стручне саветодавне службе и посетиле неколико различитих пољопривредних газдинстава. Једно од њих било је и мултифункционално газдинство Логар у околини Љубљане", навела је дипл. економиста Ивана Ћук, чланица удружења „Едуфонс ‒ Центар за целоживотно образовање" из Новог Бечеја и једна од учесница програма мобилности.

Газдинство „Логар" се бави органском производњом хељде, проса, лана, уљане репице и спелте. Поред тога узгајају коње, организују летње кампове, школе јахања и издају простор за излетнике, те на тај начин развијају сеоски туризам. Домаћица Михаела Логар организује курсеве кувања и припреме традиционалних словеначких јела.

„За нас је све то било веома значајно искуство јер смо имале прилику да сазнамо на који начин се у Словенији организује едукација одраслих у руралним подручјима и пољопривреди", истакла је Ивана Ћук.

У расаднику воћа „Студенец" у предграђу Љубљане стручњаци из Завода организовали су радионицу о садњи и гајењу шпаргле, културе која је све више тражена у Словенији. Једанаест особа је било заинтересовано за укључивање у тај вид производње те су добили све информације о различитим сортама шпаргле, начину сетве, ђубрења, неге и штеточинама које је нападају, изјавила је Радослава Ђуричин, дипл. инж. пољопривреде и чланица удружења „Едуфонс".

У најширем смислу, „Еразмус плус" ‒ програм Европске уније у области образовања настоји да унапреди и подржи развој свих нивоа образовања, ојача везе између формалног, неформалног и информалног учења, оснажи везу образовања са светом рада, створи додатне вредности за европски простор образовања и да повеже земље-чланице у дефинисању образовних политика.

„Посматрањем на радном месту" (job shadowing) у Словенији, чланице удружења „Едуфонс" су стекле значајно образовно искуство које ће допринети увођењу европске димензије у њихов рад, креирању нових образовних програма, а тиме и бољем позиционирању самог удружења.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво